El Llano House / Vincenzo Design Studio

El Llano House / Vincenzo Design Studio
El Llano House / Vincenzo Design Studio - Exterior Photography
© Paulina Ojeda

El Llano House / Vincenzo Design Studio - Exterior PhotographyEl Llano House / Vincenzo Design Studio - Exterior Photography, FacadeEl Llano House / Vincenzo Design Studio - Exterior PhotographyEl Llano House / Vincenzo Design Studio - Interior Photography+ 17

  • Area Area of this architecture project Area :  197
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2015
  • Photographs
    Photographs :Paulina Ojeda
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Cemex, Hafele, GTEC, Procon, Tekno-Step, The stone Co.
El Llano House / Vincenzo Design Studio - Exterior Photography
© Paulina Ojeda

Text description provided by the architects. This countryside house is located outside the urban area of the city of Aguascalientes, Mexico, in a non-residential area of the “El Llano” municipality. The house was built within a rural area, and it could not exceed more than 5% of the plot (1 hectare), according to the internal regulations. Being a rural area, no utilities were provided when the construction started. As a result, building the house was a challenging task.

El Llano House / Vincenzo Design Studio - Exterior Photography
© Paulina Ojeda

The scheme of the building was defined by two pre-existing natural elements: a marked line of trees and a natural water bank. Its north façade looks towards the water bank, while its south façade opens to the natural vegetation. The house is distributed longitudinally from east to west, resulting in almost blind facades in these last two orientations.

El Llano House / Vincenzo Design Studio - Exterior Photography
© Paulina Ojeda
El Llano House / Vincenzo Design Studio - Image 12 of 17
Ground Floor
El Llano House / Vincenzo Design Studio - Exterior Photography
© Paulina Ojeda

The yellow split-face concrete block was used for almost all perimeter walls of the house, while all inner walls and the volume of the foyer were made of clinker bricks. 

El Llano House / Vincenzo Design Studio - Interior Photography
© Paulina Ojeda

All the spaces of the house look towards the pre-existing tree line made up of mesquites, huisache (Mexican native trees), and Peruvian pepper trees. The dry garden design on the north façade is made up of a variety of magueys and agaves, highlighting the Mexican flora.

El Llano House / Vincenzo Design Studio - Interior Photography
© Paulina Ojeda

The house consists of a master bedroom, a guest room, a corridor, a kitchen-dining area, a utility room, and a living room. At one end of the house, there are the living room, kitchen-dining room, and the utility room, while at the other end are located the bedrooms. The entrance to the house was placed at the juncture of these two blocks, in order to maintain a certain degree of privacy.

El Llano House / Vincenzo Design Studio - Exterior Photography, Facade
© Paulina Ojeda

The corridor that connects the private block with the rest of the house is made up of apparent reinforced concrete walls rotated at 45 degrees in relation to the walls of the private area and floor-to-ceiling windows. The contrast of darkness and light while walking through the corridor enriches the space with a different atmosphere that changes throughout the day and during the seasons.

El Llano House / Vincenzo Design Studio - Exterior Photography
© Paulina Ojeda

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "El Llano House / Vincenzo Design Studio" [Casa el llano / Vincenzo Design Studio] 09 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/969454/el-llano-house-vincenzo-design-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.