the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Shuhei Endo
  6. 2005
  7. Rooftecture S / Shuhei Endo

Rooftecture S / Shuhei Endo

  • 00:00 - 2 December, 2008
Rooftecture S / Shuhei Endo
Rooftecture S / Shuhei Endo

Rooftecture S / Shuhei Endo Rooftecture S / Shuhei Endo Rooftecture S / Shuhei Endo Rooftecture S / Shuhei Endo + 6

  • Architects

  • Location

  • Consultants

    Masashi Ooji, Design-Structure Laboratory
  • Principal Use

  • Area

    130.0 m2
  • Project Year


Text description provided by the architects. A small residence for a couple, clinging onto a steep inclination that faces Setonaikai(Inland Sea) and bordered by a Y-intersection at the base of a hill, in a relatively old residential zone developed in tiered platforms. Site has an elongated triangular form, 20m long east-west and 1.5m to 4.0m deep. A retaining wall of wedge shaped stones standing in the back, facing north. Height is difference between the ground and the northern approach range from 5m to 8m.

The main subject theme of this house has been about the archaic problem involving slopes and architecture. Maximizing the existing qualities that are the stone retaining wall in the back and the improved ground - that is, an extension of environmental attributes by means of reciprocal occupation between the slope and the architecture that is born when artificial elements are newly added. Such architectural additions consist of an artificial ground supported by a set of 5 piles and the roof and walls that enclose the space.

On the second floor, the roof and the floor which is the artificial ground continue to the northern terrace visually capture the stone retaining wall as an inner wall and the landscape framed inside the retaining wall and the wall on the western side.

The development of roof/wall is a rectangular sheet of metal shingle board. It maintains the logical extensity pertaining to the slope and the triangular land by folding and tilting. States of liberation and closure created though the interaction with the slope define this house's spatial quality.

Cite: "Rooftecture S / Shuhei Endo" 02 Dec 2008. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments