We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

QUB Rooms / Tamara Wibowo Architects

QUB Rooms / Tamara Wibowo Architects
QUB Rooms / Tamara Wibowo Architects - Exterior Photography, Windows, Facade
© Andreaswidi

QUB Rooms / Tamara Wibowo Architects - Exterior Photography, Windows, FacadeQUB Rooms / Tamara Wibowo Architects - Interior Photography, Table, ChairQUB Rooms / Tamara Wibowo Architects - Interior Photography, Table, Lighting, Chair, Windows, Bed, BedroomQUB Rooms / Tamara Wibowo Architects - Interior Photography, Facade+ 32

Kecamatan Semarang Selatan, Indonesia
  • Principal Architect : Tamara Wibowo
  • Junior Architect : Claudia Kondoy
  • General Contractor : Anugerah Karya Perkasa, Gien Suhadi
  • Hvac Consultants : PT. Tiga Kurnia Sukses Makmur Abadi
  • City : Kecamatan Semarang Selatan
  • Country : Indonesia
More SpecsLess Specs
QUB Rooms / Tamara Wibowo Architects - Exterior Photography, Windows, Facade
© Andreaswidi

Text description provided by the architects. Qub Rooms is a 10-room hotel located in a dense commercial strip in the center of Semarang, Indonesia. Once a mundane 3-story shophouse, the building was transformed into an industrial yet chic structure with a unique facade made out of multiple sized openings, cladded with black steel, creating an unexpected sight among the 90's white ceramic tiles and blue glass facades. Fitting within the urban fabric of the city, the qub(ic) shaped openings articulated across the facade in varied sizes are meant to blur the visual understanding of the real floor levels behind the facade thus heightening the scale of the building.

QUB Rooms / Tamara Wibowo Architects - Interior Photography, Table, Chair
© Andreaswidi
QUB Rooms / Tamara Wibowo Architects - Interior Photography, Bedroom, Table, Chair, Windows, Bed
© Andreaswidi

The existing structures were reutilized as much as possible to sustainably reuse the building while adapting it to a new function. The old drywall ceilings, walls, and existing staircases were all stripped off from the building to maximize the usable space for the hotel. The interior design of the hotel is a play of monotone new elements such as curved white exterior walls of the rooms and rough black brick walls as the backdrop of each hotel room. They are juxtaposed with the rawness of exposed concrete ceiling deck that is adorned with a network of electrical conduits playfully running across the rooms and corridors of the hotel.

QUB Rooms / Tamara Wibowo Architects - Interior Photography, Stairs, Facade, Handrail, Steel
© Andreaswidi
QUB Rooms / Tamara Wibowo Architects - Image 21 of 32
Plan - 2nd Floor
QUB Rooms / Tamara Wibowo Architects - Interior Photography, Windows
© Andreaswidi

Sleek lines of steel bar lighting were added in the design of the lobby, the hotel rooms, and the corridor to create a sense of finesse and sophistication of the hotel. The stairs were fully made out of perforated steel plates so it allows air to go through the void. Movement up and down the stairs can be seen through its transparency which further makes the public space more active and dynamic. The corridors of the hotel are also allowed to breathe, which is made possible by the use of louver windows at the front and back of the hotel thus allowing cross ventilation throughout the building.

QUB Rooms / Tamara Wibowo Architects - Interior Photography, Facade
© Andreaswidi

Behind the louver windows at the back, lust tropical greeneries are planted to reduce the effect of air and noise pollution in the city as well as to reduce heat gain while creating fresh air into the hotel. Qub Rooms challenges the typology of common 3-story shophouses that are found in many corners in the city of Semarang. Within the typical width and height constraint, a transformation of function is able to form a much more interesting articulation of commercial facade utilizing specific material and architectural form while enriching the urban experience.  

QUB Rooms / Tamara Wibowo Architects - Exterior Photography, Windows, Facade
© Andreaswidi

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Bangkong Plaza, Jl. MT. Haryono No.864-866, Peterongan, Kec. Semarang Sel., Kota Semarang, Jawa Tengah 50242, Indonesia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "QUB Rooms / Tamara Wibowo Architects" 23 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/968909/qub-rooms-tamara-wibowo-architects> ISSN 0719-8884
© Andreaswidi

多尺度窗,QUB 酒店 / Tamara Wibowo Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.