Penthouse in Prague / petrjanda/brainwork

Penthouse in Prague / petrjanda/brainwork

Penthouse in Prague / petrjanda/brainwork - Interior Photography, Stairs, TablePenthouse in Prague / petrjanda/brainwork - Interior Photography, FacadePenthouse in Prague / petrjanda/brainwork - Interior Photography, ChairPenthouse in Prague / petrjanda/brainwork - Exterior Photography+ 34

  • Area Area of this architecture project Area :  358
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :BoysPlayNice
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Grohe, M&T, Nowodvorski, Siemens, ATEH, Active Elements, BORA, Berker, DIAMOND DESIGN, Domus Aurea, EFF, EMPIRI Wood Design, GIGA LINE, Koło, Kurel, OBSIDIAN, Occhio, One Light, Polysan, SALKOMA, +2
  • Lead Architect : Petr Janda
More SpecsLess Specs
Penthouse in Prague / petrjanda/brainwork - Interior Photography, Handrail
© BoysPlayNice

Text description provided by the architects. The main idea is to blur the boundaries of the apartment and emotionally draw the city into its interior. The space of the apartment is not limited to the physical layout, the city surrounding the building becomes part of it and the added facade glazing only maintains the comfort of the indoor climate, connecting the city into an extended peripheral perception. The original apartment was rebuilt into a penthouse: a house on a house.

Penthouse in Prague / petrjanda/brainwork - Interior Photography, Stairs, Table
© BoysPlayNice

The site plan concept is based on the character and potential of the "site"; in this case, two roof-top floors in a corner house on the border of a built-up area that opens across the valley into the extensive context of distant views.

Penthouse in Prague / petrjanda/brainwork - Interior Photography, Facade
© BoysPlayNice
Penthouse in Prague / petrjanda/brainwork - Interior Photography, Stairs, Facade
© BoysPlayNice

The architectural design draws on the unique superposition of the penthouse above all surrounding buildings and takes advantage of the panoramic view. It revises the impact of the compromising reconstruction done by a developer towards the original genius loci of the building, clarifying all the detailed relationships between the exterior elements, especially in the large-area glazing in the upper floor of the tower, allowing a spectacular view from all windows with the minimal division of individual glazed areas.

Penthouse in Prague / petrjanda/brainwork - Image 32 of 34
Scheme

As it is not possible to work with the historical connotation in the part of the building we designed (it is a superstructure, partially re-created corner tower of the original water reservoir with added wings) and it is a reconversion for typologically different use (housing), we do not work with the debatable "industrial" character of the building or with aestheticism with clear loft features. The leitmotif is the free and continuous flow of the interior throughout the space and its endless optical continuation into the surrounding city.

Penthouse in Prague / petrjanda/brainwork - Interior Photography, Kitchen, Table, Chair, Facade
© BoysPlayNice
Penthouse in Prague / petrjanda/brainwork - Interior Photography, Kitchen, Countertop
© BoysPlayNice

Structurally, it is a client reconstruction of the rough structure by means of major reconstruction, including significant interventions in the layers handed over in the shell-and-core state. As part of the intervention, the perimeter cladding done by the developer was completely removed and replaced with atypical large-format glazing using structural four-pane glazing with the corresponding shading by large-screen blinds, optimizing heat gains and losses and ensuring maximum user comfort, together with the indoor climate control system. All partitions were removed to create a continuous layout. As it was taken over during the building process, the design respects the existing load-bearing structures (with the exception of one column, which was replaced) and integrates them into the layout, simplifying the installation cores by merging and leading them in the floor and ceiling using the residual spaces (below the entrance staircase) as a technical base.

Penthouse in Prague / petrjanda/brainwork - Interior Photography, Stairs
© BoysPlayNice

The materials used correspond to the light and mostly white space and its division into two "worlds" by a dominant dark steel partition. Its surface is treated from both sides using etching, sanding, and polishing on a hot-rolled black steel sheet sandwiched on a wood-fiber board. All of the doors and openings are frameless, cut into the continuous surface of this partition. The floor is made of wide planks running perpendicular to the main facade through the entire apartment and continuing to the planks on the terraces.

Penthouse in Prague / petrjanda/brainwork - Interior Photography
© BoysPlayNice

The ceilings are finished with a fine texture, including the recessed parts of the lights and air conditioning and integrated covers for hanging swings and other elements on the upper floor. The railing of the interior staircase creates a rising and descending curve so as to interrupt the panoramic view as little as possible and is equipped with a hammock with access to the place where the handrail touches the floor. The space is lit using diffused reflected light and hidden lines lining the curves of the partitions.

Penthouse in Prague / petrjanda/brainwork - Interior Photography, Table, Chair, Deck
© BoysPlayNice

The project works with a high-end technological solution corresponding to the most progressive standard currently achievable. The technologies are intentionally concealed, and therefore, practically invisible, and remain a hidden force in the apartment’s background. The indoor temperature control is based on low-temperature transmission; the temperature changes are not perceivable. The system creates an ambient climate and maintains a comfortable temperature without the obvious flow of air during its exchange.

Penthouse in Prague / petrjanda/brainwork - Exterior Photography, Windows
© BoysPlayNice

The hidden heating and cooling distribution are integrated into the floors and ceilings, and the air-conditioning distributed through the slits lining the windows is also almost invisible and does not distract from the visual design of the apartment. The primary energy source is an air-to-air heat pump hidden in an acoustically separated shaft on the terrace. The maximally open façade is complemented with large exterior screens in white that shade sunlight and remain transparent from the inside, even when closed, to maintain contact with the city.

Penthouse in Prague / petrjanda/brainwork - Interior Photography, Handrail, Deck
© BoysPlayNice

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Prague, Czech Republic

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Penthouse in Prague / petrjanda/brainwork" 18 May 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/967870/regula-penthouse-petrjanda-brainwork> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.