We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House Miquel / Septiembre Arquitectura

House Miquel / Septiembre Arquitectura

© José Hevia© José Hevia© José Hevia© José Hevia+ 25

  • Area Area of this architecture project Area:  213
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Grohe, Marset, Parquets Nadal, ARKOSLIGHT, Adobe, Dae chimeneas, FLOS, Huget
  • Lead Architect: Sara Baldasano, Damian Figueras
  • Design Team:Maddi Urdampilleta
  • Engineering:Raúl Heras , Ester Martínez Estructuras, Constructora Varela
  • City:Barcelona
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© José Hevia
© José Hevia

Text description provided by the architects. MIQ,  short for  Miquel, is a comprehensive rehabilitation of a single-family house between party walls, owned by Mr. Miquel. The original wealth of the house is more than remarkable, the reddish, tile and green tones predominate, with hydraulic floors, brick and stone walls with Catalan volta  ceilings, upon reaching the back patio, a wild nature surrounds you and reveals the small  post-study.

© José Hevia
© José Hevia
Floor Plans
Floor Plans
© José Hevia
© José Hevia

This constructive wealth is the source of inspiration for the project. It feeds on it, adapting it to new needs and uses. Enhancing the superposition of styles, which allows the history, the spirit of the home and some of its construction details to be preserved and transformed into a new reality.

© José Hevia
© José Hevia
© José Hevia
© José Hevia
© José Hevia
© José Hevia

The result proposes a house with three bedrooms, a living-dining room with a kitchen and a study at the rear of the backyard. The original staircase is respected, but the exit to the roof is remade, executing a roof formed by a large isolated Catalan double turn and an opening facing south-west. In this way, the project turns the staircase into a light well in winter and a ventilation chimney in summer, where the adjustable slats control the solar incidence. The main room is equipped with a defragmented bathroom with walls that do not reach the ceiling, thus allowing cross ventilation through the staircase and the entry of light from both ends of the room. Finally, a large sliding door closes the suite and gives access to a balcony that  faces the backyard.

© José Hevia
© José Hevia
© José Hevia
© José Hevia

On the ground floor is the living-dining room and the open kitchen, to enhance the spaciousness of the spaces and the relationship between interior and exterior, this room is the only one next to the staircase that is dressed in white, the interior flooring and exteriors merge into one and the balcony doors to the patio and study fold out, allowing the interior and exterior to be unified in a single space.

© José Hevia
© José Hevia

The image of the house from the street is a picturesque two-storey facade, covered in pastel shades and wood, which coexists peacefully with its adjacent buildings. On the contrary, the rear façade is made up of large openings, a white corrugated sheet skin that contrasts with the woodwork and exposed elements of the installations. Therefore, a contrast is created that reveals the transforming will of design.

© José Hevia
© José Hevia

The rest of the spaces recover the original ceilings with wooden and metal beams, showing the construction phases of the building. The exterior metal staircase, designed in such a way that it acquires great lightness, ascends to the walkable roof of the studio, thus taking advantage of all the exterior spaces. The design of the house aims to return the wild character of the vegetation, for this a planter and a metal structure are created that arise from the railing of the external staircase and that will allow the recovery of the existing vegetation.

© José Hevia
© José Hevia

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Sarrià, Barcelona, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "House Miquel / Septiembre Arquitectura" [Casa Miquel / Septiembre Arquitectura] 11 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/967726/house-miquel-septiembre-arquitectura> ISSN 0719-8884
© José Hevia

米克尔屋 / Septiembre Arquitectura

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.