CHI’s House / Tad.atelier

CHI’s House / Tad.atelier
CHI’s House / Tad.atelier - Exterior Photography, Facade, Courtyard
Courtesy of Tad.atelier

CHI’s House / Tad.atelier - Exterior Photography, Facade, GardenCHI’s House / Tad.atelier - Exterior PhotographyCHI’s House / Tad.atelier - Interior Photography, Stairs, Windows, GlassCHI’s House / Tad.atelier - Interior Photography, Bedroom, Windows, Bed, Chair+ 32

Dalat, Vietnam
  • Architects: Tad.atelier
  • Area Area of this architecture project Area :  160
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Lam.weavingspaces, M&A art tiles
  • Design Team : Vu Tien An, Le Uyen Minh,Vo Nu Phuong Anh
  • Design Assistants : Dang Hoang Gia Phuc, Nguyen Thanh Long, Vo Thi Thao Uyen
  • Interior Designers : Lily Nguyen, Tran Tuan Huy, Nguyen Duy Khanh
  • Technical Supervisor : Giang Vo
  • Steel Manufacturer : Mr Hiep
  • Tile Supplier : M&A Art Tiles Factory
  • Furniture Manufacturer : Mr Phong
  • Curtain Supplier : lam.weavingspaces
  • City : Dalat
  • Country : Vietnam
More SpecsLess Specs
CHI’s House / Tad.atelier - Exterior Photography, Facade, Windows, Garden, Courtyard
Courtesy of Tad.atelier

Text description provided by the architects. After the completion of the first project in Dalat two years ago, we were contacted again for a new assignment – designing a weekend house where some areas could also be used for running the client’s small business. Due to the pandemic situation, the business plan had gone through different changes from the bakery, bookshop café, and finally a bedding showroom.

CHI’s House / Tad.atelier - Exterior Photography, Chair, Facade, Beam
Courtesy of Tad.atelier
CHI’s House / Tad.atelier - Image 25 of 32
Ground Floor Plan
CHI’s House / Tad.atelier - Image 29 of 32
Section
CHI’s House / Tad.atelier - Interior Photography, Bedroom, Windows, Bed, Chair
Courtesy of Tad.atelier

The land is surrounded by three stone retaining walls with a gentle slope towards the valley. We aim to take advantage of the existing topography to reduce the land leveling cost while enhancing the view of the upper floors so as to enjoy the valley’s scenery. The appropriate area within the urban planning boundaries makes one of our main design strategies to maximize the usable area of the plot. The owner’s suite and the guest bedrooms are all arranged in the backside whilst the public parts are put in front.

CHI’s House / Tad.atelier - Interior Photography, Door, Stairs, Glass, Facade, Windows, Handrail, Courtyard
Courtesy of Tad.atelier

The architecture itself is a reflection of the coexistence of the opposites: Natural versus Man-made; Heavy versus Light; Dark versus Bright; Solid versus Void. We strive to achieve these strategic pairs through spatial arrangement, the material used, lighting design, and color combination. The ground floor space is conceived as an open plan that has an extension of the landscape invading the building. The obscuring boundaries are also carefully considered in order to create a sense of ambiguity that unshapen between inside and outside.

CHI’s House / Tad.atelier - Interior Photography, Stairs, Windows, Glass
Courtesy of Tad.atelier
CHI’s House / Tad.atelier - Image 30 of 32
Elevation
CHI’s House / Tad.atelier - Interior Photography, Windows, Garden
Courtesy of Tad.atelier

Contrary to the solid and heavy material of the facade, the steel staircase was designed as a light, fragile, floating element in the middle of the house. Besides being an important highlight element, the frame structure and perforated steel treads for the stairs system also help to make the small skylight area airy and let soft light access the spaces below. In addition, with the integration of the owner's small business space, an outdoor staircase is proposed so that guests can directly go to the showroom on the first floor right from the buffering zone. The stairs then continue to the terrace, where we can have a panorama view towards the pine forest valley.

CHI’s House / Tad.atelier - Image 32 of 32
Diagram
CHI’s House / Tad.atelier - Interior Photography, Windows, Garden, Patio, Courtyard
Courtesy of Tad.atelier

We call the project the Opposites Game; where different elements are placed side by side in a whole that is enough to complement each other and in harmony that can bring richness and excitement when experiencing the journey in this architecture.

CHI’s House / Tad.atelier - Exterior Photography, Windows, Facade, Courtyard
Courtesy of Tad.atelier

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "CHI’s House / Tad.atelier" 30 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/967549/chis-house-tad-atelier> ISSN 0719-8884
Courtesy of Tad.atelier

CHI 住宅 / Tad.atelier

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.