Vårbergstoppen Playground Spheres / AndrénFogelström

Vårbergstoppen Playground Spheres / AndrénFogelström

Vårbergstoppen Playground Spheres / AndrénFogelström - Exterior PhotographyVårbergstoppen Playground Spheres / AndrénFogelström - Interior PhotographyVårbergstoppen Playground Spheres / AndrénFogelström - Exterior PhotographyVårbergstoppen Playground Spheres / AndrénFogelström - Interior Photography, Forest+ 22

  • Design Team : Moa Andrén, Tove Fogelström, Daniel Backlund, Pär Falkenäng, Oskar Wallin, Sara Sandkvist Gustafsson
  • Landscape Architect : Tora Bärnarp
  • Structural Engineer : Ulrika Jansson
  • City : Stockholm
  • Country : Sweden
More SpecsLess Specs
Vårbergstoppen Playground Spheres / AndrénFogelström - Exterior Photography
© Clément Morin

Text description provided by the architects. A series of spheres for playing, climbing, and hiding in a public park in Stockholm. Vårbergstoppen is a constructed hill in the southern suburbs of Stockholm. The artificial landscape was created in the 1960s using masses from the construction of the new subway lines. City landscape architect Holger Blom leads the work of creating the two artificial peaks surrounding a perfectly round crater with a diameter of 100 meters.

Vårbergstoppen Playground Spheres / AndrénFogelström - Interior Photography
© Clément Morin

The perfect geometries of the constructed landscape worked as inspiration for our work, designing a bird-watching tower, viewing platforms, signs, and playground equipment for the public park. As the suburbs of Vårberg and Skärholmen are being densified, the City of Stockholm is developing the landscape into a park with activities for all ages. A new playground is located near the entrance of the park, aimed at children of all ages.

Vårbergstoppen Playground Spheres / AndrénFogelström - Exterior Photography
© Clément Morin
Vårbergstoppen Playground Spheres / AndrénFogelström - Interior Photography, Forest
© Clément Morin

A large orange ball has landed on the steep slope of the hill. It appears to be rolling down but is safely anchored to the ground. The perforated metal filters the light from outside during the day, and at night the illuminated interior lets out a soft glow. In the winter it acts as a starting point for the sledding slope, and in summer it works as a destination for little climbers of the hill.

Vårbergstoppen Playground Spheres / AndrénFogelström - Image 19 of 22
Section
Vårbergstoppen Playground Spheres / AndrénFogelström - Image 22 of 22
Section

The younger children in the sandbox can hide in three smaller spheres, made from solid wood and placed at a safe climbing height. One sphere has a slide, another one has a little bench and small holes for peeking out. The wooden spheres are machined from solid pieces of fir using a large CNC router. The inside is painted orange with linseed oil paint, and the outside is treated with linseed oil to withstand the hardships of the Swedish winter.

Vårbergstoppen Playground Spheres / AndrénFogelström - Exterior Photography
© Clément Morin

The project is made in collaboration with Land Arkitektur, who has been responsible for the overall landscape architecture of the playground.

Vårbergstoppen Playground Spheres / AndrénFogelström - Exterior Photography
© Clément Morin

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Vårberg, Skärholmen, Stockholm, Sweden

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Vårbergstoppen Playground Spheres / AndrénFogelström" 27 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/967287/varbergstoppen-playground-spheres-andrenfogelstrom> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.