Coffee and Reading Space Renovation in an Office Warehouse / HCCH Studio

Coffee and Reading Space Renovation in an Office Warehouse / HCCH Studio

Coffee and Reading Space Renovation in an Office Warehouse / HCCH Studio - Interior Photography, Facade, ColumnCoffee and Reading Space Renovation in an Office Warehouse / HCCH Studio - Interior Photography, Stairs, ColumnCoffee and Reading Space Renovation in an Office Warehouse / HCCH Studio - Interior Photography, HandrailCoffee and Reading Space Renovation in an Office Warehouse / HCCH Studio - Interior PhotographyCoffee and Reading Space Renovation in an Office Warehouse / HCCH Studio - More Images+ 18

  • Architects: HCCH Studio
  • Area Area of this architecture project Area :  300
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Qingyan Zhu
More SpecsLess Specs
Coffee and Reading Space Renovation in an Office Warehouse / HCCH Studio - Interior Photography, Facade, Column
© Qingyan Zhu

Text description provided by the architects. The project is composed of four plastic prism, located in an office warehouse of high-tech campus in Shanghai. The renovation aims to turn the existing atrium into a reading space for staff and also accommodating public education tour for primary school students.

Coffee and Reading Space Renovation in an Office Warehouse / HCCH Studio - Interior Photography, Facade
© Qingyan Zhu
Coffee and Reading Space Renovation in an Office Warehouse / HCCH Studio - Interior Photography, Stairs
© Qingyan Zhu

The existing atrium lack vertical circulation. Rooms around the atrium are separated on two different levels. The proposal tries to create a series of iconic micro space, which leads to the upper floor while connecting levels around the atrium.

Coffee and Reading Space Renovation in an Office Warehouse / HCCH Studio - Interior Photography, Stairs, Column
© Qingyan Zhu
Coffee and Reading Space Renovation in an Office Warehouse / HCCH Studio - Image 17 of 23
axonometric

We inserted four plastic prisms. Each is cantilevered from a single column like an umbrella. The loads are detached from existing building both visually and structurally. The steps over the gaps help to connect platform to platform and platform to surrounding levels. The ups and downs of the platform creates a playful promenade experience and intimate space for reading.

Coffee and Reading Space Renovation in an Office Warehouse / HCCH Studio - Interior Photography, Stairs, Column
© Qingyan Zhu
Coffee and Reading Space Renovation in an Office Warehouse / HCCH Studio - Interior Photography, Stairs, Column
© Qingyan Zhu

Polycarbonate panels are stacked horizontally with edges exposed. The panels are offset on their edge one to another, which helps to avoid aligning material while generates a visual effect recalling masonry. The plastic masonry are lit from within, amplifying its shiny and floating materiality and futuristic atmosphere.

Coffee and Reading Space Renovation in an Office Warehouse / HCCH Studio - Exterior Photography, Column
© Qingyan Zhu
Coffee and Reading Space Renovation in an Office Warehouse / HCCH Studio - Exterior Photography
© Qingyan Zhu

The light panels over the atrium evenly illuminate the prisms like an installation, contrasting the black surrounding space. Polycarbonate bookshelves are scattered in black peripheral area, defining the space with self-illumination.

Coffee and Reading Space Renovation in an Office Warehouse / HCCH Studio - Interior Photography
© Qingyan Zhu
Coffee and Reading Space Renovation in an Office Warehouse / HCCH Studio - Interior Photography, Handrail
© Qingyan Zhu

This is not a typical cozy reading space. It relects the curiosity and exploring spirit of a pioneering enterprise.

Coffee and Reading Space Renovation in an Office Warehouse / HCCH Studio - Interior Photography, Stairs, Handrail
© Qingyan Zhu

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Minhang District, Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Coffee and Reading Space Renovation in an Office Warehouse / HCCH Studio" 16 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/967257/coffee-and-reading-space-renovation-in-an-office-warehouse-hcch-studio> ISSN 0719-8884

© Qingyan Zhu

上海厂房办公咖啡阅读公共空间改造 / 合尘建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.