We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Nhà TRIỀN DỐC / AD+studio

Nhà TRIỀN DỐC / AD+studio

© Dung Huynh© Dung Huynh© Dung Huynh© Dung Huynh+ 29

Thủ Dầu Một, Vietnam
  • Architects: AD+studio
  • Area Area of this architecture project Area:  300
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Dung Huynh
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Dulux, Hafele, Toto, DecoX
  • Lead Architects: Nguyen Dang Anh Dung
  • Design Team:Nguyễn Văn Trung, Võ Đình Huỳnh, Đinh Trần Thanh Hoàng, Nguyễn Thị Anh Thư, Trần Tuấn Kiệt
  • Architects:AD+studio
  • City:Thủ Dầu Một
  • Country:Vietnam
More SpecsLess Specs
© Dung Huynh
© Dung Huynh

Text description provided by the architects. The plot was located on a slanted road branching from a lower junction. It was surrounded by greenery and laid opposite a small park. The plot itself sloped gently at the back, which caused a level difference of about 1,5 meters. The building was designed for a 3-generation family of four (grandfather, parents and son) and was requested to have the master bedroom placed at its center, which therefore offered an overall view to the common space and the grandfather’s room on the ground floor.

© Dung Huynh
© Dung Huynh
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Dung Huynh
© Dung Huynh
First Floor Plan
First Floor Plan
© Dung Huynh
© Dung Huynh

‘Slope’ is the concept that we attempted to develop in this project. Our plan was to divide the building vertically into 2 parts which could be approached by 2 different stairways. The stairway in the front was used for social purposes leading from the garage to the living room, while the stairway at the back was used particularly by family members, which led up to many other spaces as the members had passed by the grandfather beforehand.

© Dung Huynh
© Dung Huynh

The first and last step of the upper pair of stair flights was designed to coincide with plans to save more space for the floor opening. As a result, the back stairway became a flexible structure highlighting the ‘sloppiness’ and acted as the main feature connecting the whole building.

© Dung Huynh
© Dung Huynh
Sketch
Sketch
© Dung Huynh
© Dung Huynh

As to utilize the level difference of the sloped terrain, floor slabs were put in a staggered arrangement, creating a semi-outdoor, high ceiling, and airy courtyard, which would serve as a playground or gathering space for occasional meetings. The diagonal was also used in the composition of volumes. Instead of stacking the boxes straight up, the upper volume was pushed back and simultaneously integrated with a terracotta roof. This method helped the building avoid having a heavy appearance, especially when viewing the front elevation. Once passing through the main gate, the upper volume would gradually disappear, and people will experience a floor-to-ceiling scale which creates a sense of familiarity.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Nhà TRIỀN DỐC / AD+studio" 19 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/967029/nha-trien-doc-ad-plus-studio> ISSN 0719-8884
© Dung Huynh

“美味”坡之家 / AD+studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.