EFFEKT Wins Competition to Redesign the Headquarters of German Newspaper

EFFEKT Wins Competition to Redesign the Headquarters of German Newspaper

EFFEKT has won the competition to transform an urban block occupied by a decommissioned editorial office and printing press of the regional German newspaper Kieler Nachrichten. As digitalization has rendered many of the existing newspaper production facilities obsolete, the KielHöfe project aims to redefine the publication’s urban presence by incorporating various programs meant to drive the revitalization of Kiel’s city centre and shape a new cultural destination.

EFFEKT Wins Competition to Redesign the Headquarters of German Newspaper - Image 2 of 44EFFEKT Wins Competition to Redesign the Headquarters of German Newspaper - Image 3 of 44EFFEKT Wins Competition to Redesign the Headquarters of German Newspaper - Image 4 of 44EFFEKT Wins Competition to Redesign the Headquarters of German Newspaper - Image 5 of 44+ 44

EFFEKT Wins Competition to Redesign the Headquarters of German Newspaper - Image 3 of 44
Courtesy of EFFEKT

With a history of more than 100 years, Kieler Nachrichten newspaper used to house all aspects of production, from editing and printing to distribution within one city block in downtown Kiel. The project designed by EFFEKT aims to create the framework for a mixed-use “living hub”, where the publication’s program is interwoven with cultural and community-oriented programs, thus creating a platform for the makers and creatives of Kiel.

EFFEKT Wins Competition to Redesign the Headquarters of German Newspaper - Image 4 of 44
Courtesy of EFFEKT

Featuring 11.000 sqm of mixed-use, KielHöfe transforms the existing buildings while adding new programs within new timber structures. Creating a dialogue between the modernist city and its historic urban fabric, the design reinterprets the existing architectural language through the adaptation of details, ornamentation, as well a the choice of materials. The ground floor contains public functions like meeting facilities, a food court and event spaces, while offices and co-working spaces occupy the subsequent levels.


Related Article

C.F. Møller Architects and EFFEKT Win Competition for Danish Maritime Academy

The existing printing press is transformed into an event space, featuring a lobby that connects public spaces at various levels on the site. In addition, a series of publicly accessible roof gardens and a conservatory cater to the project's social agenda. The courtyard mediates the elevation difference between the adjacent streets, creating new pedestrian flows and opening up the urban block and its activities to the public

EFFEKT Wins Competition to Redesign the Headquarters of German Newspaper - Image 8 of 44
Courtesy of EFFEKT

  • Size: 11.000 m2
  • Collaborators: JES, Bollinger + Grohmann Ingenieure, Petersen-Ingenieure GMBH, F4 Brandschutz, AX5
  • Design team: Sinus Lynge, Tue Foged, Antonia Dajak, Aude Sahli, Christoffer Gotfredsen, Cristina Román Díaz, Emil Vindnæs, Evgeny Markachev, Gitte Juul Sørensen, Ilse Hviding, Michelle Hook, Mikael Schmidt, Oscar Elfving, Sandra Fleischmann Toni Rubio Soler Yulia Kozlova

Image gallery

See allShow less
About this author
Cite: Andreea Cutieru. "EFFEKT Wins Competition to Redesign the Headquarters of German Newspaper" 13 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/966726/effekt-wins-competition-to-redesign-the-headquarters-of-german-newspaper> ISSN 0719-8884
Courtesy of EFFEKT

EFFEKT赢‘报社街区更新’竞赛,增加木结构大楼

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.