Cliffside Residence / Narofsky Architecture

Cliffside Residence / Narofsky Architecture

Cliffside Residence / Narofsky Architecture - Interior Photography, Countertop, WindowsCliffside Residence / Narofsky Architecture - Exterior Photography, Windows, Facade, GardenCliffside Residence / Narofsky Architecture - Exterior Photography, FacadeCliffside Residence / Narofsky Architecture - Interior Photography, Kitchen, Table, Windows, Chair+ 24

Port Washington, United States
More SpecsLess Specs
Cliffside Residence / Narofsky Architecture - Exterior Photography, Facade
© Phillip Ennis Productions

Text description provided by the architects. This 1500 sq.ft. home is located on an east facing steep slope on the Port Washington peninsula. It is one of 43 closely spaced homes which comprise a co-op, formally a bungalow colony, established 80 years ago as squatter shacks for workers at the local sand and gravel pit, however; recently, with the rise in property values, wonderful location, quality schools, and a direct train line into Manhattan, the bungalows were purchased, torn down and replaced with contemporary capes and salt boxes with projecting decks, dangerous stairs and a disregard for the state of the hillside.

Cliffside Residence / Narofsky Architecture - Interior Photography, Countertop, Windows
© Phillip Ennis Productions
Cliffside Residence / Narofsky Architecture - Interior Photography, Kitchen, Countertop, Sink, Chair, Windows
© Phillip Ennis Productions
Cliffside Residence / Narofsky Architecture - Image 20 of 24
Plan - Main floor
Cliffside Residence / Narofsky Architecture - Interior Photography, Kitchen, Table, Windows, Chair
© Phillip Ennis Productions
Cliffside Residence / Narofsky Architecture - Image 21 of 24
Plan - Bedroom floor
Cliffside Residence / Narofsky Architecture - Interior Photography, Kitchen, Countertop, Chair, Sink
© Phillip Ennis Productions

Our client’s desired to build a structure which respected the slope. Building difficulties included the local codes restricting home size to 1500 sq.ft,(plus up to a 750 sq ft cellar), and no less than 5’ between homes. Given the proximity of a home to the north and steepness of the hill, it was necessary to design the house top down. The main structure is conceived as a series of mat slabs which project off of staggered retaining walls, which reduce the locality on the hilltop. No further retaining of the hill was required, and all the original stabilizing vegetation was maintained.

Cliffside Residence / Narofsky Architecture - Interior Photography, Windows, Facade
© Phillip Ennis Productions
Cliffside Residence / Narofsky Architecture - Exterior Photography, Windows, Stairs, Facade
© Phillip Ennis Productions
Cliffside Residence / Narofsky Architecture - Exterior Photography, Windows, Facade, Garden
© Phillip Ennis Productions

The framing is based on a steel superstructure to support the aggressive cantilevers with engineer lumber infill.

Cliffside Residence / Narofsky Architecture - Exterior Photography, Windows, Waterfront, Garden
© Phillip Ennis Productions

The L plan configuration was designed to create privacy from the close neighbors. The main level, reached from a mid hill road, is a large open family space for cooking, eating and lounging. The main stair bisects the plan taking the clients down to the bedroom level, and the perpendicular stair continues down into the walkout cellar which contains a bedroom, home office, laundry, recreation area, and mechanical room. The green roof over this area is utilized as a terrace, accessed from the bedroom levelNeed Help? Below you can find some questions to help you describe your project..

Cliffside Residence / Narofsky Architecture - Exterior Photography, Windows
© Phillip Ennis Productions

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Cliffside Residence / Narofsky Architecture" 06 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/966243/cliffside-residence-narofsky-architecture> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.