Wuhan Creative Design Center / Office for Urban Renewal

Wuhan Creative Design Center / Office for Urban Renewal

Wuhan Creative Design Center / Office for Urban Renewal - Exterior Photography, FacadeWuhan Creative Design Center / Office for Urban Renewal - Exterior Photography, Windows, FacadeWuhan Creative Design Center / Office for Urban Renewal - Interior Photography, HandrailWuhan Creative Design Center / Office for Urban Renewal - Exterior Photography, Table, Facade, Chair+ 49

  • Area Area of this architecture project Area :  4703
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Anqi Liu
  • Lead Architects : Yingsong Ling
  • Design Team : Yingsong Ling, Kexiang Wang, Yibin Gao, Rui Huang, Longchen Huang
  • The Client : OCT Wuhan
  • Client Team : Yunhong Chu, Hongquan Dai, Xu Yang, Xin He, Zehua Zhu, Hua Chen, Hong Sun, Fei Lu
  • City : Wuhan
  • Country : China
More SpecsLess Specs
Wuhan Creative Design Center / Office for Urban Renewal - Exterior Photography, Facade
Architecture. Image © Anqi Liu

Text description provided by the architects. The site here was a dormitory of Wuhan Iron And Steel Corporation (WISCO), built in Russian style 70 years ago. The target building was the original No.3 primary school and located on the central axis of the community. Through various design strategies such as architecture, interior, landscape, and exhibition, architects jointly tried to convey the organic renewal view, the historical view, and the human view.

Wuhan Creative Design Center / Office for Urban Renewal - Exterior Photography, Cityscape, Windows
Architecture. Image © Anqi Liu

Based on this multi-level and multi-scale positioning, the practice firstly unlocks the largest public open space on the central axis, while completely retain the existing teaching buildings, demolish the playground and other buildings, and present a complete facade of the historical building on the south side. The "Honggang Hill" landscape-architectural design connects it with the city's core facilities on the south side and reserves the main entrance as well. The "Honggang Crown" platform on the roof can visually link the Yangtze River on the north side with the entire Honggang City area on the south side. 

Wuhan Creative Design Center / Office for Urban Renewal - Exterior Photography
Community. Image Courtesy of Office for Urban Renewal

This design specifically retains the four metasequoias on the south side of the building, and creates the visual sense of "metasequoia forest" and conveys the deep ecological concept, by taking advantage of the location of those trees through highly reflective materials and using highly reflective materials. 

Wuhan Creative Design Center / Office for Urban Renewal - Exterior Photography, Facade
Architecture. Image © Anqi Liu

Wuhan Creative Design Center / Office for Urban Renewal - Exterior Photography, Windows, Facade
Architecture. Image © Anqi Liu

The north elevation retains the original appearance of the historical building as much as possible, and shows the traces of various historical periods as much as possible, including red bricks in the 1950s, stone-washed stones in the 70s, ceramic tiles in the 90s, and contemporary steel mesh. The steel mesh not only puts a layer of "new clothes" on the building but also lets people vaguely see its former grace through the mesh. 

Wuhan Creative Design Center / Office for Urban Renewal - Exterior Photography, Facade
Architecture. Image © Anqi Liu

The "Honggang Crown" on the roof is very iconic. Firstly, it highlights the "red" trait of Honggang City; Secondly, it pays tribute to Wuhan Yangtze River Bridge, the representative work of WISCO 70 years ago; Thirdly, the design adheres to the concept of "structure is decorative", which is neither excessively designed, but can also demonstrate the technological achievements of today's Wuhan precision manufacturing.

Wuhan Creative Design Center / Office for Urban Renewal - Image 32 of 49
Diagram. Image Courtesy of Office for Urban Renewal

The entrance landscape is firstly descended and then ascended. The atmosphere created by "yesterday's eaves" gives people the illusion that they are walking over the grassland when they were still children and playing games with cats and clouds on the red roof. The partially replaced glass tiles evoke the memories of going to the house and uncovering tiles when being children. It is unique when combined with luminous lighting. 

Wuhan Creative Design Center / Office for Urban Renewal - Exterior Photography, Table, Facade, Chair
Architecture. Image © Anqi Liu

The main entrance of the building was redesigned with red brick. On the one hand, old materials were used to show the warmth of history; On the other hand, a variety of new tiling techniques were tried to express contemporary design concepts. Many innovative architectural structures are hidden in jagged tiles and arc-shaped rain sheds.

Wuhan Creative Design Center / Office for Urban Renewal - Exterior Photography, Facade
Architecture. Image © Anqi Liu
Wuhan Creative Design Center / Office for Urban Renewal - Interior Photography, Door, Facade, Column
Architecture. Image © Anqi Liu

The overall interior design is based on the concept of keeping the original spatial scale as much as possible. In order to achieve such a goal, extremely high requirements are placed on electromechanical design. The overall interior design style explored the dialogue between the ruggedness of history and the exquisiteness of fashion, showing a unique artistic tension. 

Wuhan Creative Design Center / Office for Urban Renewal - Interior Photography, Beam
Interior. Image © Anqi Liu
Wuhan Creative Design Center / Office for Urban Renewal - Interior Photography, Brick, Beam, Column
Interior. Image © Anqi Liu
Wuhan Creative Design Center / Office for Urban Renewal - Interior Photography, Table, Chair
Interior. Image © Anqi Liu

The spiral staircase with the theme of "Honggang Spirit" is the soul of interior design, also an unresisting checkpoint for tourists. As a vertically linked spiral staircase, the side is wrapped with red steel plates. In two months, the design has undergone four plan revisions. The new structural system and the continuous arc design from top to bottom show the agile effect of Honggang spirit.

Wuhan Creative Design Center / Office for Urban Renewal - Interior Photography, Living Room
Interior. Image © Anqi Liu
Wuhan Creative Design Center / Office for Urban Renewal - Interior Photography, Stairs, Handrail
The spiral staircase. Image © Anqi Liu

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Wuhan, Hubei, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Wuhan Creative Design Center / Office for Urban Renewal" 06 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/966189/wuhan-creative-design-center-office-for-urban-renewal> ISSN 0719-8884
Architecture. Image © Anqi Liu

武汉红钢城设计创意中心 / 上海都市再生实业

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.