Stöckli House / Clou Architekten

Stöckli House / Clou Architekten

Stöckli House / Clou Architekten - Interior Photography, Kitchen, Countertop, Table, Windows, Chair, BeamStöckli House / Clou Architekten - Exterior Photography, Windows, Facade, Beam, HandrailStöckli House / Clou Architekten - Exterior Photography, Windows, GardenStöckli House / Clou Architekten - Interior Photography+ 23

Dübendorf, Switzerland
More SpecsLess Specs
Stöckli House / Clou Architekten - Exterior Photography, Windows, Garden
© Andreas Graber

Text description provided by the architects. The new Stöckli is located in the second row of a green and sloping suburban area. Thanks to its silver plywood facade with its striking grain, it expands the single-family home to a representative and harmonic ensemble facing the valley. Sloping upwards toward the garden, the Stöckli tucks itself under an old walnut tree as a single-story pavilion.

Stöckli House / Clou Architekten - Exterior Photography, Windows, Facade, Beam, Handrail
© Andreas Graber
Stöckli House / Clou Architekten - Exterior Photography, Windows
© Andreas Graber

The chosen construction method of solid wood elements serves as a representation of this exciting balancing act. Indigenous wood is the formative element outside, as well as inside, and was used in a majority of the components. Larch and spruce wood come into play equally in a faceted manner.

Stöckli House / Clou Architekten - Interior Photography, Kitchen, Countertop, Table, Windows, Chair, Beam
© Andreas Graber
Stöckli House / Clou Architekten - Image 17 of 23
Plan - Ground floor
Stöckli House / Clou Architekten - Interior Photography, Kitchen, Windows, Table, Chair, Countertop
© Andreas Graber
Stöckli House / Clou Architekten - Interior Photography
© Andreas Graber

Inside, the 6 meters high and also load-bearing wall, leads from the entry up over the stairs and into the generous living space. This room is surrounded by solid wood walls with spruce slats, whilst unpainted clay plaster underlines the warmer atmosphere in the private rooms.

Stöckli House / Clou Architekten - Interior Photography, Windows
© Andreas Graber

The roof-photovoltaic unit delivers electricity that far exceeds the demand and passes it onto the surrounding neighborhood. The geothermal probe, as well as the chimney which is fired up with wood from surrounding forests, complete the energy concept. The construction of the Stöckli follows the goal of gentle densification inwards and the local as well as the conventional building process.

Stöckli House / Clou Architekten - Exterior Photography, Windows, Facade
© Andreas Graber

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Stöckli House / Clou Architekten" 29 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/965840/stockli-house-clou-architekten> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.