IMTD and IIM Université Polytechnique des Hauts-de-France / Coldefy & Associés Architectes Urbanistes

IMTD and IIM Université Polytechnique des Hauts-de-France / Coldefy & Associés Architectes Urbanistes

IMTD and IIM Université Polytechnique des Hauts-de-France / Coldefy & Associés Architectes Urbanistes - Interior Photography, TableIMTD and IIM Université Polytechnique des Hauts-de-France / Coldefy & Associés Architectes Urbanistes - Exterior Photography, FacadeIMTD and IIM Université Polytechnique des Hauts-de-France / Coldefy & Associés Architectes Urbanistes - Interior Photography, Stairs, Windows, HandrailIMTD and IIM Université Polytechnique des Hauts-de-France / Coldefy & Associés Architectes Urbanistes - Exterior Photography, Facade+ 27

Famars, France
  • Client : UPHF (Université Polytechnique Hauts-de-France)
  • Project Director : Simon Ducreu
  • Project Manager : Katrin Bergmann
  • Associate Architect : Relief Architecture
  • Scenographers : Les Murs ont des Plumes
  • Signage : Studio Briand & Berthereau
  • Overseeing And Coordination Function : EGIS
  • Economist : Alteremo
  • City : Famars
  • Country : France
More SpecsLess Specs
IMTD and IIM Université Polytechnique des Hauts-de-France / Coldefy & Associés Architectes Urbanistes - Exterior Photography, Windows, Facade
© Epaillard Machado

Text description provided by the architects. Intended to stimulate innovation, to imagine the mobility and industry of tomorrow, the institutes form an ecosystem dedicated to sustainable mobility and transport. They meet the highest standards of international science parks. Located in one of the most dynamic regions in terms of the automobile, rail, aeronautics, and new mobility, they are intended for students, businesses (they host an incubator and an accelerator), and also the general public.

IMTD and IIM Université Polytechnique des Hauts-de-France / Coldefy & Associés Architectes Urbanistes - Exterior Photography, Facade
© Epaillard Machado

Architectural and urban integration aspect. On the same site, training, research, and commercial activities come together around the theme of sustainable transport. The IMTD and the IIM, which are part of the Université Polytechnique des Hauts-de-France’s Innovative Campus operation, are the nerve center of the technology park. Linked by the grand central square, which is a garden, they form a single unit. This garden, which includes a demonstration and experimentation track, creates a strong link with the IMTD exhibition spaces.

IMTD and IIM Université Polytechnique des Hauts-de-France / Coldefy & Associés Architectes Urbanistes - Exterior Photography, Facade
© Epaillard Machado

The buildings aligned like a showcase, create a continuous space. The entire site is perfectly aligned. Enveloping the building is a double-skin façade providing acoustic insulation, solar shading in summer, and thermal insulation in winter. The gable walls provide night-time illumination, transforming them into lanterns at night.

IMTD and IIM Université Polytechnique des Hauts-de-France / Coldefy & Associés Architectes Urbanistes - Image 21 of 27
Site plan

Functional organization. The various activity hubs within the base of the building are organized in such a way as to create a progression from public spaces to private spaces. Facilities open to the public face the central square. The public enters via the central exhibition space, showcasing the sustainable transport knowledge and expertise on the campus. The showroom’s glazed façade creates a connection with the exterior. The grand conference room directly adjoins the showroom. A moveable partition creates a strong symbiosis between these two areas. The stage also extends on the other side of the moveable partition, forming a platform in the exhibition space. It can be lowered into the ground to enable a vehicle or any other object to be displayed on stage from the exhibition room. The raked seating in the conference room is also retractable and can be stored along the lateral wall. These retractable features make these two areas incredibly flexible and modular: they can form a single space for a larger exhibition, and large-scale receptions can be held in this room (with the raked seating retracted).

IMTD and IIM Université Polytechnique des Hauts-de-France / Coldefy & Associés Architectes Urbanistes - Interior Photography
© Epaillard Machado
IMTD and IIM Université Polytechnique des Hauts-de-France / Coldefy & Associés Architectes Urbanistes - Interior Photography
© Epaillard Machado

The visual continuity offered by the patio at the end of the room offers additional breathing space bringing in natural light and the ability to use this area as an outdoor exhibition space. The control room, with the translation booths, above the seating is accessed via a circular staircase. An immersive committee room adjoins the conference room. The documentation and multimedia center can be transformed into a learning center open to the public. The double-height ceiling makes way for a two-level mezzanine offering panoramic views and different ambiances, this is where you will find the cafeteria. The entrance hall for visitors and staff links seamlessly with the central patio. The two committee rooms for consultancy and creativity sessions enjoy the wooded atmosphere of the patio; separated by a moveable partition, they can be joined to form a single room. The auditorium, which can accommodate up to 300 people, is connected directly to the entrance hall.

IMTD and IIM Université Polytechnique des Hauts-de-France / Coldefy & Associés Architectes Urbanistes - Interior Photography, Stairs, Windows, Handrail
© Epaillard Machado

 The two projecting volumes have been organized around the two main functional hubs:

- The teaching hub and all the various classrooms

- The office hubs are made up of the ITD and IIM office hub and the teacher/Ph.D. student offices.

IMTD and IIM Université Polytechnique des Hauts-de-France / Coldefy & Associés Architectes Urbanistes - Interior Photography, Table
© Epaillard Machado

All of the teaching rooms are a block above the students’ entrance hall. The multimedia rooms are mainly found on the first floor, allowing the main classrooms and tutorial rooms to be grouped together and superposed. A green roof with trees provides an area for users to walk. A covered roof terrace can be used as a relaxation and entertainment area for staff. The IIM office hub is on the second floor, with the ITD hub on the last floor.

IMTD and IIM Université Polytechnique des Hauts-de-France / Coldefy & Associés Architectes Urbanistes - Interior Photography, Living Room, Lighting, Facade, Chair, Windows
© Epaillard Machado
IMTD and IIM Université Polytechnique des Hauts-de-France / Coldefy & Associés Architectes Urbanistes - Interior Photography, Windows, Chair, Glass, Facade
© Epaillard Machado

Environmental approach. The UPHF wanted the building occupied by the two institutes to be part of the Université Polytechnique Hauts-de-France’s “Sustainable Transport and Mobility” Innovative Campus Plan, notably following a High Environmental Quality approach, without however seeking to obtain certification.

IMTD and IIM Université Polytechnique des Hauts-de-France / Coldefy & Associés Architectes Urbanistes - Exterior Photography
© Epaillard Machado

The building is perfectly integrated into the site through its volumes and the choice of exterior claddings. With its double-skin façades on the two projecting volumes, it takes full advantage of free solar heating in winter and huge amounts of natural light throughout the year. It is a truly bioclimatic approach.

IMTD and IIM Université Polytechnique des Hauts-de-France / Coldefy & Associés Architectes Urbanistes - Exterior Photography, Facade
© Epaillard Machado
IMTD and IIM Université Polytechnique des Hauts-de-France / Coldefy & Associés Architectes Urbanistes - Exterior Photography, Facade
© Epaillard Machado

Landscaped areas have been created thanks to two patios in the middle of the base and the large green roof terrace. The latter provides an elevated promenade offering panoramic views over the campus and a demonstration and experimentation track. The materials used for the building’s construction and finishes have a low environmental and health impact and are almost all bio-materials and bio-sourced materials. The building aims to achieve performance levels meeting the effinergie+ label with a 10% reduction in consumption. Rainwater is collected. The operations and maintenance considerations, taken into account from the outset of the operation, determined the economic quality of the building.

IMTD and IIM Université Polytechnique des Hauts-de-France / Coldefy & Associés Architectes Urbanistes - Exterior Photography
© Epaillard Machado

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Voirie Communale Université Val Mont Houy, 59300 Famars, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "IMTD and IIM Université Polytechnique des Hauts-de-France / Coldefy & Associés Architectes Urbanistes" 25 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/965624/imtd-and-iim-universite-polytechnique-des-hauts-de-france-coldefy-and-associes-architectes-urbanistes> ISSN 0719-8884
© Epaillard Machado

上法兰西理工大学IMTD和IIM学院 / Coldefy& Associés Architectes Urbanistes

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.