Fuli Garment Factory Renovation / genarchitects

Fuli Garment Factory Renovation / genarchitects

Fuli Garment Factory Renovation / genarchitects - Windows, FacadeFuli Garment Factory Renovation / genarchitects - Interior Photography, Windows, FacadeFuli Garment Factory Renovation / genarchitects - Interior PhotographyFuli Garment Factory Renovation / genarchitects - Interior Photography, Beam, Facade, Windows+ 26

  • Design Team : Xiaoyi Chen, Zhe Xue, Yang Liu, Yiqian Luo, Xun Zhang, Shuting Tao, Kai Ye, Jieming Yan, Huanlingzi Lei, Lei Zhang, Wenkai Xu, Chuxue Wang, Vinchy Wu,Zishen Wen
  • Structure Consultant : Zhun Zhang
  • City : Shanghai
  • Country : China
More SpecsLess Specs
Fuli Garment Factory Renovation / genarchitects - Windows, Facade
tangible channel plates on the facade. Image © Bowen Hou

Text description provided by the architects. Located on Fengcheng road in Yangpu district of Shanghai, the former Fuli Garment Factory, which was founded in 1985, is still running when we first came to the site. The workers were busy as usual, occasionally reminding us not to take photos of them. It was not the first time that the factory was renovated. Like every old building, changes took place as owners and users shift, gradually blurring the simplicity of the original space. After we cleaned up the ceilings, the temporary canopies, odds, and ends, the bones of the old building slowly appeared.

Fuli Garment Factory Renovation / genarchitects - Exterior Photography, Windows, Cityscape
Fuli Garment Factory in an urban context. Image © Bowen Hou

Fuli Garment Factory Renovation / genarchitects - Exterior Photography, Windows, Facade
intangible wallscape alongside the street. Image © Bowen Hou

The structure of the factory was assembled with prefabricated concrete components. It was like piling up to blocks: column caps supporting the beams, beams carrying the slabs, one after another. Today's buildings are rarely as perspicuous, more and more layers are attached to the structure to fulfill more complicated requirements, while the real bones of the building become invisible. we wanted to restore this perspicuous feeling for the users, as well as to remind the city and citizens walking on the streets, that there is such a clear skeleton inside the banal and chaotic shell. 

Fuli Garment Factory Renovation / genarchitects - Interior Photography, Windows, Facade
the square and ground level space. Image © Bowen Hou
Fuli Garment Factory Renovation / genarchitects - Interior Photography, Windows, Facade
clear ground level. Image © Bowen Hou
Fuli Garment Factory Renovation / genarchitects - Interior Photography, Column
illuminating the column with corbels and channel plates. Image © Bowen Hou

So we opened up the south facade, and offset the glass wall a step inside to reveal a row of structures, which also provided a balcony for people to walk out. To the south, numerous old industrial buildings silently expand to the horizon, until a few tall buildings far beyond break the skyline--a grand scene hard to find in a city like shanghai. Except for the view, the new facade also introduces natural light.

Fuli Garment Factory Renovation / genarchitects - Interior Photography, Beam, Facade, Windows
rooftop space under renovation. Image © Bowen Hou
Fuli Garment Factory Renovation / genarchitects - Column, Beam
setback facade & extensive view. Image © Bowen Hou

As evening falls, the prefabricated grooved boards are lit up, revealing the structure from behind the glass, which can be seen from far. To achieve such simplicity, we carefully organized the ventilation, firefighting installation, pipes, and ducts. Since they would be totally exposed, it was better to put everything in order. 

Fuli Garment Factory Renovation / genarchitects - Interior Photography, Facade, Handrail, Windows
south side recessed balconies on the main building after renovation. Image © Bowen Hou

On the ground floor, all solid walls were demolished to connect the whole site as an open entirety. In the future, it will host commercial functions, serving the users in this park and the residents nearby. It will be an intelligible and open building. 

Fuli Garment Factory Renovation / genarchitects - Exterior Photography, Facade, Handrail, Beam, Steel
north side corridors. Image © Bowen Hou

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Yangpu, Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Fuli Garment Factory Renovation / genarchitects" 24 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/965571/fuli-garment-factory-renovation-genarchitects> ISSN 0719-8884
main building elevation after renovation. Image © Bowen Hou

上海富丽服装厂改造 / 亘建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.