MGB Headquarters / Spacefiction Studio

MGB Headquarters / Spacefiction Studio
MGB Headquarters / Spacefiction Studio - Exterior Photography, Windows, Door, Facade
© Vivek Eadara Photography

MGB Headquarters / Spacefiction Studio - Exterior Photography, Windows, Door, FacadeMGB Headquarters / Spacefiction Studio - Interior Photography, Chair, Table, Countertop, BeamMGB Headquarters / Spacefiction Studio - Interior Photography, Brick, Facade, GlassMGB Headquarters / Spacefiction Studio - Interior Photography, Windows, Facade+ 41

  • Area Area of this architecture project Area :  604
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  ALU-K, Armstrong Grid Ceiling, Asain Paints, Featherlite, Intex Concepts, Luminary Studio, Urban Ladder
  • Lead Architects : Baba Sashank, Vindhya Guduru
More SpecsLess Specs
MGB Headquarters / Spacefiction Studio - Exterior Photography, Windows, Facade
© Vivek Eadara Photography

Text description provided by the architects. In Hyderabad’s dry, hot climate, the vast majority of office-goers are resigned to spend their entire day within the confines of air-conditioned space with very little access to fresh air from the outdoors. Hyderabad--a once laid-back town-- is now a competitive cosmopolitan city, attracting many big-tech companies, who build millions of square feet of office space per year.

MGB Headquarters / Spacefiction Studio - Interior Photography, Chair, Table, Countertop, Beam
© Monika Sathe Photography
MGB Headquarters / Spacefiction Studio - Image 37 of 41
First and Second Floor Plans
MGB Headquarters / Spacefiction Studio - Interior Photography, Kitchen, Chair
© Monika Sathe Photography

Very few of these new structures consider local climate and culture conditions in their design. Most of these new office buildings are sealed-off glass boxes that rely heavily on air conditioning to maintain a specific indoor temperature consistently throughout the year, whatever weather fluctuations Hyderabad’s seasons might bring: hot summers, pleasant monsoons, and tolerable winters. This building paradigm, mechanically controlled and indifferent to context, perpetuates a corporate office typology that first emerged post-WWII in North America, and which soon spread to anywhere hoping to participate in the new high-speed world economy.

MGB Headquarters / Spacefiction Studio - Interior Photography, Facade, Handrail, Windows, Beam
© Monika Sathe Photography
MGB Headquarters / Spacefiction Studio - Interior Photography, Facade, Chair
© Monika Sathe Photography

Tasked with repurposing an existing concrete framed structure on-site into an Auto dealership office headquarter, we focused on design elements that could optimize the building’s climate responsiveness [ in ways overlooked by the original design.] To this end, we built on our practice’s ongoing research into perforated screens as a way to blur the boundaries between inside and outside. Here, a system of screens rhythmically placed on the 1st, 3rd and a future 5th envelops the building. A 3mm metal sheet with 8mm perforations, held together by a well-integrated metal frame, makes up the screening system.

MGB Headquarters / Spacefiction Studio - Interior Photography, Table, Chair, Windows
© Monika Sathe Photography
MGB Headquarters / Spacefiction Studio - Image 41 of 41
Detail

The western edge of the building that typically receives a majority of direct sunlight is blocked by placing the staircase and toilets along that edge, making it an austere facade. This leaves the remainder of the column-free floor plate for the main program - workspaces. The southern edge, which also receives a brunt of the harsh daylight, happens to be the street-facing facade of the building.

MGB Headquarters / Spacefiction Studio - Interior Photography, Brick, Facade, Glass
© Monika Sathe Photography
MGB Headquarters / Spacefiction Studio - Image 39 of 41
Elevations
MGB Headquarters / Spacefiction Studio - Interior Photography, Windows, Facade
© Vivek Eadara Photography

An important consideration for us was the details of the assemblage and the appearance of the screening system on the facade. The geometric pattern at which we arrived at the screen has a playfulness and lightness that gives the building a distinct identity on the street. An additional consequence of the colorful facade is the visual interest it generates for our tiny neighbors in the kindergarten across the street. Out of the underutilized, dark spaces of the stairway are carved many niche seating areas, often used by the staff for gathering or for solitude. Meanwhile, the main workspaces are organized in a typical, hierarchical manner, spread across the 4 floors, with the 4th floor dedicated to the executives. However, every individual, anywhere in the building, has direct access to the outdoor space: a generous, democratic provision.

MGB Headquarters / Spacefiction Studio - Interior Photography, Facade, Windows
© Vivek Eadara Photography

The balconies are populated with easy-maintenance plants and create a juxtaposition of green plants and yellow-orange screens behind them. All the windows and doors are operable making the balcony accessible from all the workspaces, enabling the opportunity to open the windows for cross ventilation. This also gives the users the option to reduce their dependency on air conditioning. The MGB headquarters transcends the most common approaches to deal with Hyderabad's heat, and offers a method for passive cooling that benefits its occupants and as importantly, challenges the typical glass box typology of the office building.

MGB Headquarters / Spacefiction Studio - Exterior Photography, Windows, Facade
© Vivek Eadara Photography

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Hyderabad, Telangana, India

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "MGB Headquarters / Spacefiction Studio" 19 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/965312/mgb-headquarters-spacefiction-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.