We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Do Vale House / Gabriel Castro (MOBIO) + Marcos Franchini

Do Vale House / Gabriel Castro (MOBIO) + Marcos Franchini

Do Vale House / Gabriel Castro (MOBIO) + Marcos Franchini - Exterior Photography, BrickDo Vale House / Gabriel Castro (MOBIO) + Marcos Franchini - Interior Photography, BrickDo Vale House / Gabriel Castro (MOBIO) + Marcos Franchini - Image 6 of 33Do Vale House / Gabriel Castro (MOBIO) + Marcos Franchini - Interior Photography+ 33

Nova Lima, Brazil
  • Area Area of this architecture project Area :  150
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Laura Costa
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Seves Glassblock, Allmad, Alox, Olaria do Pedrinho, Roca, TL Estruturas
  • Architecture : Gabriel Castro (MOBIO) e Marcos Franchini
  • Collaborators : Amanda Castilho, Artur Lacerda, Diandra Noemí, João Pedro Facury, Manuela Dolores e Sofia Vasconcelos
  • Structure : Lucas Saraiva
  • Hydraulic Design : Cleocy Zille
  • Electrical Installations : Faver Automação e Projetos, Irineu Castanheira
  • Execution : Otoni Engenharia
  • City : Nova Lima
  • Country : Brazil
More SpecsLess Specs
Do Vale House / Gabriel Castro (MOBIO) + Marcos Franchini - Exterior Photography, Facade
© Laura Costa

Text description provided by the architects. The Casa do Vale project started from the demand of a couple to build a new residence on a 360m² terrain located in the Vale do Sol neighborhood in Nova Lima, MG.

The clients' desire was to have a cozy house to spend the nights and the weekends, which had a built area of up to 150m ², three bedrooms being (one of them suite) and an outdoor area for open-air activities, garden, and vegetable garden, shelter for dogs and chickens, plus an ornamental water tank.

Do Vale House / Gabriel Castro (MOBIO) + Marcos Franchini - Exterior Photography, Brick
© Laura Costa

After a long process of composition studies taking into account the program, solar orientation, the lot and surrounding specifics, plus financial issues, it was defined as a project strategy horizontal house composed of two perpendicular axes whose intersection corresponds to the main access and the room that articulates the most private spaces and the services.

Do Vale House / Gabriel Castro (MOBIO) + Marcos Franchini - Interior Photography
© Laura Costa
Do Vale House / Gabriel Castro (MOBIO) + Marcos Franchini - Interior Photography, Brick
© Laura Costa

The notions of patio and balconies guide the design of the project so that all the rooms are integrated and have access to the external area. The living room integrated into the kitchen sets the central space of the house, with higher ceilings, close to the street facade and open to the main patio, which will be shaded by a pergola with hanging orchids and vases, so that the house is expanded in days of family events or outdoor dining.

Do Vale House / Gabriel Castro (MOBIO) + Marcos Franchini - Interior Photography
© Laura Costa
Do Vale House / Gabriel Castro (MOBIO) + Marcos Franchini - Image 21 of 33
Axo
Do Vale House / Gabriel Castro (MOBIO) + Marcos Franchini - Interior Photography
© Laura Costa

The rooms are also integrated into the outdoor area, in smaller courtyards, through the use of sliding doors instead of windows. To shelter the terrace from the bedroom facing the street, a leaking wall was created with pagination of solid bricks interspersed.

Do Vale House / Gabriel Castro (MOBIO) + Marcos Franchini - Exterior Photography, Brick
© Laura Costa
Do Vale House / Gabriel Castro (MOBIO) + Marcos Franchini - Image 29 of 33
Floor Plan
Do Vale House / Gabriel Castro (MOBIO) + Marcos Franchini - Image 6 of 33
© Laura Costa

The third bedroom will be used initially as an informal office, which can be later closed in a conventional room. Taking advantage of this condition leaving it without partitions and extending the space of common use of the residence, which became more generous with more openings for ventilation and natural lighting.

Do Vale House / Gabriel Castro (MOBIO) + Marcos Franchini - Exterior Photography, Facade
© Laura Costa

The building system was defined from slabs of reinforced concrete and vertical elements in massive blocks of ceramic brick, which is allowed by the measures of the openings and is less expensive. Given that the couple also likes natural materials apparent, it was defined that the structural elements would not have any type of coating, apart from the bedrooms where it was decided for painted block masonry.

Do Vale House / Gabriel Castro (MOBIO) + Marcos Franchini - Exterior Photography
© Laura Costa

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Do Vale House / Gabriel Castro (MOBIO) + Marcos Franchini" [Casa do Vale / Gabriel Castro (MOBIO) + Marcos Franchini] 13 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/964955/do-vale-house-gabriel-castro-mobio-plus-marcos-franchini> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.