We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Baja Club Hotel / Max von Werz

Baja Club Hotel / Max von Werz
Baja Club Hotel / Max von Werz - Exterior Photography, Stairs
© César Béjar

Baja Club Hotel / Max von Werz - Interior Photography, Stairs, Beam, Facade, HandrailBaja Club Hotel / Max von Werz - Interior PhotographyBaja Club Hotel / Max von Werz - Interior Photography, StairsBaja Club Hotel / Max von Werz - Interior Photography+ 40

La Paz, Mexico
  • Architect In Charge : Miguel Coloma
  • Project Team : Ivan Alonso López, Josué Palma, José Luis González, Andrea Guillén, Rafael Barbato, Jimena Castañeda, Laura Stoll, Víctor Martínez, Arturo Chávez
  • Structural Engineer : Ricardo Camacho
  • Lighting Design : Luca Salas
  • Model : Taller Tornel
  • City : La Paz
  • Country : Mexico
More SpecsLess Specs
Baja Club Hotel / Max von Werz - Interior Photography
© César Béjar

Text description provided by the architects. Baja Club entails a 32–room lifestyle hotel for hoteliers Grupo Habita located on a beautiful plot of coastal promenade in the historic center of La Paz, Baja California Sur, Mexico. Blending old with new, the 3623 m2 project –designed by Mexico City-based Max von Werz Arquitectos and Paris based interior design studio Jaune– brings together the restoration and adaptive reuse of a pre-existing colonial-style villa dating from 1910 –once a site for oyster pearl harvesting– and the construction of a new four-story extension plus basement containing guestrooms, suites, a spa, and a rooftop sunset bar.

Baja Club Hotel / Max von Werz - Interior Photography
© César Béjar
Baja Club Hotel / Max von Werz - Interior Photography
© César Béjar
Baja Club Hotel / Max von Werz - Interior Photography, Dining room
© César Béjar

The new build echoes the L–shaped floor plan of the villa resulting in an ensemble that loosely frames a central courtyard, home to several fragrant frangipani trees while isolating a series of more tranquil gardens and patios along the perimeter of the site. Throughout the project, the material palette draws on the property’s original detailing, including artisanal terrazzo and Talavera tiles, hand-finished timber latticework and carpentry, and blown glass lamps in transparent and amber tones.

Baja Club Hotel / Max von Werz - Interior Photography, Chair
© César Béjar
Baja Club Hotel / Max von Werz - Image 33 of 40
Planta Baja

The tiered massing of the extension reduces its visual bulk and provides generous terraces enjoying panoramic views of the Bay of La Paz, once the setting of John Steinbeck’s novel The Pearl. Subtle nautical connotations such as the new build’s horizontal streamlining, curved timber bulkheads, and massive built-in tables draw inspiration from the nearby Sea of Cortés once famously coined the “aquarium of the world” by Jacques Cousteau. Vertical circulation is resolved in form of a generous helical staircase positioned at the hinge point between the two wings of the new building. It’s an almost sculptural element and the centerpiece of the addition. Due to its comfortable tread to riser ratio, it sweeps visitors up to the upper guestroom levels and the rooftop sunset bar with ease that disincentivizes the use of the elevators which are located off of the same open-air lobby space.

Baja Club Hotel / Max von Werz - Interior Photography, Facade
© César Béjar
Baja Club Hotel / Max von Werz - Interior Photography, Stairs
© César Béjar
Baja Club Hotel / Max von Werz - Interior Photography
© César Béjar

Guestroom corridors are also open-air, shaded by brise–soleil elements that promote cross ventilation. Passive design solutions were employed where possible. For instance, the new build’s cantilevered reinforced concrete floor plates serve as passive shading elements that vastly reduce solar heat gain to the interior spaces and minimize the dependence on mechanical air conditioning. Numerous water elements throughout the project cause evapotranspiration and thus refresh the outdoor spaces in La Paz’s hot and dry desert climate.  The project preserves the majority of landscaped areas and native vegetation as they existed in the pre-existing residential property. The old property walls with their large–format antique brickwork were preserved in their entirety. A new pool is located in one of the peaceful outer courtyards. Large brick platforms conceived by the landscape designers PAAR continue the language of the massive brick property walls and accommodate potted plumerias and sunbeds with a view to the swimming pool finished in the smooth artisanal Mexican stucco Chukum.

Baja Club Hotel / Max von Werz - Interior Photography
© César Béjar

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Paseo Alvaro Obregon 265, Zona Comercial, 23006 La Paz, B.C.S., Mexico

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Baja Club Hotel / Max von Werz" [Hotel Baja Club / Max von Werz] 12 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/964898/baja-club-hotel-max-von-werz> ISSN 0719-8884
© César Béjar

Baja俱乐部海滨酒店 / Max von Werz

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.