We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Pallares House and Studio / Vrtical

Pallares House and Studio / Vrtical

Pallares House and Studio / Vrtical - Interior Photography, KitchenPallares House and Studio / Vrtical - Interior PhotographyPallares House and Studio / Vrtical - Interior Photography, Kitchen, BeamPallares House and Studio / Vrtical - Interior Photography, Beam+ 29

Mexico City, Mexico
  • Architects: VRTICAL
  • Area Area of this architecture project Area :  318
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Rafael Gamo
More SpecsLess Specs
Pallares House and Studio / Vrtical - Interior Photography
© Rafael Gamo

Text description provided by the architects. A sculptor’s haven, hiding traces of her love for objects in raw space. Pallares House and Studio is the result of a work inspired by the materiality of Edna Pallares sculptures combined with the necessity to bring adequate light into the different spaces. Composed of three volumes separated each by a courtyard, the project intends to have a surprising spatial sequence, at the time, the limits that contain the space, are rough and allow an introspective feeling, where solemnity is essential for the production of Edna´s work.

Pallares House and Studio / Vrtical - Exterior Photography, Facade
© Rafael Gamo
Pallares House and Studio / Vrtical - Image 23 of 29
Main Floor
Pallares House and Studio / Vrtical - Interior Photography, Beam
© Rafael Gamo

The house for the sculptor Edna Pallares, responds to the need she had to inhabit a space next to her workshop. The work is inspired by the materiality of her sculptures. Composed by three volumes each separated by a patio, the project proposes a surprising spatial sequence, derived from a corridor with staple-shaped walls that connects all spaces as a backbone.

Pallares House and Studio / Vrtical - Interior Photography, Kitchen, Beam
© Rafael Gamo
Pallares House and Studio / Vrtical - Interior Photography, Living Room
© Rafael Gamo
Pallares House and Studio / Vrtical - Interior Photography, Living Room
© Rafael Gamo

The design process was extended during the construction phase, accepting changes from Edna. The suggestions could range from sculptures embedded in the walls and floors to simple explanations of how she could inhabit the space. The drawing studio, which was not planned for the original project, stands out for its concrete roof following the shape of industrial saw teeth roofs, which puts a brutalist accent on the project.

Pallares House and Studio / Vrtical - Interior Photography
© Rafael Gamo
Pallares House and Studio / Vrtical - Interior Photography, Kitchen
© Rafael Gamo
Pallares House and Studio / Vrtical - Image 26 of 29
Longitudinal Sections
Pallares House and Studio / Vrtical - Interior Photography, Kitchen, Beam
© Rafael Gamo

The construction system is made up of red brick load-bearing, and a wooden beam supported mezzanine. This module accompanies the order of all the elements in space and, in some cases, the simple system acquires an ornamental complexity, as happens with the wall panels, where half of the partitions were turned outwards in a gesture of sculptural relief.

Pallares House and Studio / Vrtical - Interior Photography, Beam
© Rafael Gamo
Pallares House and Studio / Vrtical - Exterior Photography, Facade
© Rafael Gamo

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Pallares House and Studio / Vrtical" [Estudio y casa Pallares / Vrtical] 08 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/964712/pallares-house-and-studio-vrtical> ISSN 0719-8884
© Rafael Gamo

Pallares之家和工作室 / Vritcal

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.