We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Nieuwe Herengracht / Hollandse Nieuwe

Nieuwe Herengracht / Hollandse Nieuwe

Nieuwe Herengracht / Hollandse Nieuwe - Exterior Photography, Windows, Waterfront, FacadeNieuwe Herengracht / Hollandse Nieuwe - Interior Photography, Windows, SofaNieuwe Herengracht / Hollandse Nieuwe - Interior Photography, Windows, Lighting, ColumnNieuwe Herengracht / Hollandse Nieuwe - Interior Photography, Stairs, Windows, Handrail+ 36

  • Architects: Hollandse Nieuwe
  • Area Area of this architecture project Area :  1300
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Flare Department
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  GIRA, Deltalight, Forbo
Nieuwe Herengracht / Hollandse Nieuwe - Exterior Photography, Windows, Waterfront, Facade
© Flare Department

Text description provided by the architects. Hollandse Nieuwe was asked by APF International to draw up a plan to renovate the listed building on the Nieuwe Herengracht 103 and make it suitable for rental purposes. The double canal house was built around 1685. In 1751, it was radically altered and given its current rococo façade and interior. In the 19th century, some small changes were made. In 1909, a ballroom with a stage was built at the rear. The stage is located in the rear of Nieuwe Herengracht 105 (which has since become part of Nieuwe Herengracht 103). Parts of this 17th- or 18th-century rear house were preserved. During the period 1921-1984, the building was used as a convent, together with several neighboring buildings.

Nieuwe Herengracht / Hollandse Nieuwe - Interior Photography, Stairs, Windows, Handrail
© Flare Department
Nieuwe Herengracht / Hollandse Nieuwe - Interior Photography, Stairs, Door, Windows
© Flare Department

During this period, little was changed to the building. After the nuns sold the building, it was thoroughly restored. Many of the original elements were well preserved and only required restoration. Only the upper floors and the basement had a thorough transformation. The basement, formerly a divided dark space, has been transformed into an open and light meeting space with a large kitchen and access to the garden.

Nieuwe Herengracht / Hollandse Nieuwe - Interior Photography, Windows, Lighting, Column
© Flare Department
Nieuwe Herengracht / Hollandse Nieuwe - Image 31 of 36
Plan - Basement
Nieuwe Herengracht / Hollandse Nieuwe - Interior Photography, Windows, Sofa
© Flare Department

Walls have been removed and the old tiles (witjes) that were hidden behind the paneling have been restored and supplemented, creating an interesting mix of old and new. The upper floors have also been opened up and an extra staircase has been added to improve access. Due to the listed status of much of the interior, the new finishes had to be carefully chosen and presented. The original marble finish in the entrance hall that was hidden underneath the carpet was cleaned and restored.

Nieuwe Herengracht / Hollandse Nieuwe - Interior Photography, Windows, Beam
© Flare Department
Nieuwe Herengracht / Hollandse Nieuwe - Interior Photography, Windows
© Flare Department
Nieuwe Herengracht / Hollandse Nieuwe - Interior Photography, Windows
© Flare Department

The main staircase was painted in a modern variant of the original darkened wood imitation after extensive colour research. The existing wood floors were lightly sanded, repaired, and re-varnished. The other rooms, except for the basement were fitted out with a similar wooden herringbone floor. In order to do justice to the listed ornaments, architraves, and surface divisions, different shades of grey and white were used.

Nieuwe Herengracht / Hollandse Nieuwe - Interior Photography, Stairs
© Flare Department

The shades of grey refer to the period when the nuns were the residents of the building and they painted everything grey. In order to enlarge the contrast between old and new, the new elements, such as the glass partitions and the kitchen, have a modern design and are finished in matt black.

Nieuwe Herengracht / Hollandse Nieuwe - Exterior Photography, Windows, Door, Facade, Garden
© Flare Department

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Nieuwe Herengracht / Hollandse Nieuwe" 04 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/964369/nieuwe-herengracht-hollandse-nieuwe> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.