We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Alpini Square / Studio Capitanio Architetti + OSA architettura e paesaggio

Alpini Square / Studio Capitanio Architetti + OSA architettura e paesaggio

Alpini Square / Studio Capitanio Architetti + OSA architettura e paesaggio - Exterior PhotographyAlpini Square / Studio Capitanio Architetti + OSA architettura e paesaggio - Image 3 of 33Alpini Square / Studio Capitanio Architetti + OSA architettura e paesaggio - Image 4 of 33Alpini Square / Studio Capitanio Architetti + OSA architettura e paesaggio - Exterior Photography, Facade, Windows+ 33

  • Site Supervision : Remo Capitanio
  • Lighting Consultant : Mario Morosini
  • Collaborators : Martina Brambati, Ilaria Ambrosini, Giacomo Gasbarri, Valentina Peluso, Sergio Moro
  • Co Designer : OSA architettura e Paesaggio
  • Model : Studio Capitanio Architetti
  • City : Bergamo
  • Country : Italy
More SpecsLess Specs
Alpini Square / Studio Capitanio Architetti + OSA architettura e paesaggio - Exterior Photography
© Stefano Tacchinardi

Text description provided by the architects. The redevelopment of Piazza degli Alpini was carried out by Studio Capitanio Architetti and Osa Architettura e Paesaggio on behalf of Bergamo Municipality between 2018 and 2020. It is at the centre of the redevelopment of public spaces, which defines the city in a period of urban regeneration. This limited budget project recovered the collective dimension of the largest open space in the city mitigating the long-standing social issues that affected this central area, which was frequented by individuals at the margin of society and indifferent passers-by hurrying along. The square is barycentric between the 1900s central system by Piacentini and the wide expansion of Porta Sud.

Alpini Square / Studio Capitanio Architetti + OSA architettura e paesaggio - Image 3 of 33
© Stefano Tacchinardi

It is positioned along the historic avenue originally known as Viale Ferdinandeo, enriched by majestic trees and the monument to the Alpini (Alpine Corps), created in the 1960s, designed by Architect Gambirasio. The new square is imagined as a wide, freely accessible expanse able to re-establish for this space a new sense of belonging to the city. Open spaces and safe, free views allow the enactment of new collective urban behaviours such as events, open-air cinemas, temporary displays and local markets.

Alpini Square / Studio Capitanio Architetti + OSA architettura e paesaggio - Image 30 of 33
Plan

The global view of the square invites the interest of the passers-by, it increases comfort, security and control. To direct visitors towards the centre of the square rather than the margins, the difference in levels towards the sides of the square is overcome using a careful compositional arrangement that creates a ramp and stairs. These architectural elements qualify the space recalling the diagonal generated by the original course of two canals now interred, Roggia Nuova and Roggia Morlana.

Alpini Square / Studio Capitanio Architetti + OSA architettura e paesaggio - Exterior Photography
© Stefano Tacchinardi

The flow of pedestrian traffic, generated in the main by a number of nearby schools and the railway station, took a central role in the regeneration of the space and were investigated to invite constant movement across the square throughout the day, including access to users with a disability. Paving is defined as an urban carpet, a Terre minéral, enhanced by alternating sections in polished and exposed concrete, that highlights the aggregates from local gravel quarries in the Orobic region.

Alpini Square / Studio Capitanio Architetti + OSA architettura e paesaggio - Exterior Photography
© Stefano Tacchinardi
Alpini Square / Studio Capitanio Architetti + OSA architettura e paesaggio - Exterior Photography, Garden
© Stefano Tacchinardi

The "brutal" character of the material is accompanied by the fine geometrical design of the paving interspersed with metal joints and linear fissures for the collection of rainwater. The trees are directors, custodians and great actors in the square. The vegetation, ancient and luxuriant, is defined by century-old trees, imposing specimens that go back to the 1920s. Among them several Ginko Biloba stand out, living fossils that find their origin in the Permian period, approximately 250 million years ago.

Alpini Square / Studio Capitanio Architetti + OSA architettura e paesaggio - Exterior Photography
© Stefano Tacchinardi

Their beautiful bilobed leaves paint autumn days and, once fallen, the pavement with their intense yellow. To showcase the great and prized historic trees, some younger specimens were moved to other parks in the city. At ground level, the trees define circular flower beds describing the projections of their crowns. These are at times embraced by original-design benches made to be shared.

Alpini Square / Studio Capitanio Architetti + OSA architettura e paesaggio - Exterior Photography
© Stefano Tacchinardi

The project, developed and completed over the period of two years, was shaped by a cooperative reflection involving all the main stakeholders, such as Distretto unico del Commercio (local urban enterprise organisation), Confesercenti (national enterprise association), schools, Associazione Bergamo Scienze (scientific information centre), Legambiente (environmental protection association), Italia Nostra (arts and environment protection association) and local residents associations.

Alpini Square / Studio Capitanio Architetti + OSA architettura e paesaggio - Exterior Photography
© Stefano Tacchinardi

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Bergamo, Italy

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Alpini Square / Studio Capitanio Architetti + OSA architettura e paesaggio" 29 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/964096/alpini-square-studio-capitanio-architetti-plus-osa-architettura-e-paesaggio> ISSN 0719-8884
© Stefano Tacchinardi

古树环绕的贝尔加莫城市广场 / Studio Capitanio Architetti + OSA architettura e paesaggio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.