We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Acaiacá House / Gui Paoliello Arquiteto

Acaiacá House / Gui Paoliello Arquiteto
Acaiacá House / Gui Paoliello Arquiteto - Exterior Photography
© Manuel Sá

Acaiacá House / Gui Paoliello Arquiteto - Exterior PhotographyAcaiacá House / Gui Paoliello Arquiteto - Exterior PhotographyAcaiacá House / Gui Paoliello Arquiteto - Exterior PhotographyAcaiacá House / Gui Paoliello Arquiteto - Exterior Photography+ 31

São Bento do Sapucaí, Brazil
  • Area Area of this architecture project Area :  180
  • Photographs
    Photographs :Manuel Sá
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  AutoDesk, DuPont, CiaSul, Perfilor, Siva, Trimble
  • Lead Architect : Guilherme Paoliello
  • Project Team : Camila Ungaro, Manoela Pessoa, Victória Menezes, Thiago Benucci
  • Structural Consultants : Heloísa Maringoni
  • Wood Stove : Paulo Custódio
  • Woodwork : Renato Barros
  • City : São Bento do Sapucaí
  • Country : Brazil
More SpecsLess Specs
Acaiacá House / Gui Paoliello Arquiteto - Exterior Photography
© Manuel Sá

Text description provided by the architects. At 1200 meters of altitude, in the Mantiqueira Mountains (Serra da Mantiqueira), a mountain range in Southeastern Brazil, the project proposes a conscious use of the local resources of the land and surroundings, to promote an experimental construction, sensitive to local knowledge and with a low impact on the environment. From this premise, the construction is basically made of wood and earth. Industrialized materials, in turn, were thought of to rationalize the work, ensuring the minimization of waste, adapting to the context of difficult access to the land and local climatic conditions.

Acaiacá House / Gui Paoliello Arquiteto - Exterior Photography
© Manuel Sá
Acaiacá House / Gui Paoliello Arquiteto - Image 31 of 31
Isometric
Acaiacá House / Gui Paoliello Arquiteto - Exterior Photography
© Manuel Sá

The roof's structural system consists of thermal insulating metal tile panels, supported by six frames in eucalyptus trunks separated by spans of 4 meters between them. The internal structure, designed to accommodate the floors and closures, is independent of the roof structure and has spans of 3 meters between the supports. The main structure was developed with the round trunks of 12 eucalyptus trees, taken from a nearby forest.

Acaiacá House / Gui Paoliello Arquiteto - Exterior Photography
© Manuel Sá

From the survey of the chosen trees, a cutting scheme was carried out to make better use of the trunks. The parts were then cut with a chainsaw and treated by a carbonization process with a homemade blowtorch at the assembly site. 

Acaiacá House / Gui Paoliello Arquiteto - Exterior Photography, Beam, Facade
© Manuel Sá

The assembly took place as an artisanal process, by a team of four people, without any special equipment. After locating the pillars, the floor structure was built, using it as the base and support of a single metallic scaffold that was moved for the manual assembly of the six beams of the frames. These beams consist of logs measuring approximately 20 centimeters in diameter and were reinforced with a steel cable tie, forming a wagon beam with a total length of 12 meters to cover a central span of 8 meters.

Acaiacá House / Gui Paoliello Arquiteto - Interior Photography, Dining room, Chair, Beam
© Manuel Sá
Acaiacá House / Gui Paoliello Arquiteto - Image 29 of 31
Floor Plan
Acaiacá House / Gui Paoliello Arquiteto - Interior Photography, Beam
© Manuel Sá
Acaiacá House / Gui Paoliello Arquiteto - Image 27 of 31
Elevation
Acaiacá House / Gui Paoliello Arquiteto - Exterior Photography
© Manuel Sá

The layout of the house is divided into two boxes of practically the same size, under this roof. These two independent volumes, in sawn wood and with wattle and daub (pau-a-pique) closures and glass, have a structure independent of the roof, providing a sense of lightness to the whole set. The internal framework of the wattle and daub (pau-a-pique) was made with bamboo from the site, and the earth removed from the specific excavations necessary for the work was used for the constructions using earth. 

Acaiacá House / Gui Paoliello Arquiteto - Exterior Photography, Wood, Beam
© Manuel Sá

The more opaque volume, intended for reserved and nocturnal use, houses two bedrooms and two equal bathrooms; the more transparent box, intended for social and daytime interaction, houses a living room/kitchen, with a wood stove in the center of the space. The gap between the two volumes houses an area on a wooden deck, covered and open to the view, which is configured both as access, like a balcony, and a living space. 

Acaiacá House / Gui Paoliello Arquiteto - Exterior Photography
© Manuel Sá

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Acaiacá House / Gui Paoliello Arquiteto" [Casa Acaiacá / Gui Paoliello Arquiteto] 21 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/963588/acaiaca-house-gui-paoliello-arquiteto> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.