We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

KHI House & Art Space / LASSA architects

KHI House & Art Space / LASSA architects

© NAARO© NAARO© NAARO© NAARO+ 24

Methoni, Greece
  • Founder:Dora Sweijd
  • Project Architects:Jonathan Cheng, Nikolas Klimentidis, Jocelyn Arnold, Raz Keltsh
  • Local Architect:V. Kosmopoulos
  • General Contractor :V. Spyropoulos
  • City:Methoni
  • Country:Greece
More SpecsLess Specs
© NAARO
© NAARO

Text description provided by the architects. KHI is located in a gently sloping olive grove in the southern Peloponnese. The project is formed by a single continuous rippling wall that frames a series of protected courtyards at the extremity of each wing. 

© NAARO
© NAARO

The X-shaped massing divides the site into four distinct areas providing the eastern gardens with visual intimacy and variable shading throughout the day.

© NAARO
© NAARO
© NAARO
© NAARO

“KHI combines two extreme conditions which complement one another - the courtyards that provide meditative enclosure, and the west wing and roof that, in contrast, offer unobstructed panoramic views towards the sea," says Theo Sarantoglou Lalis.

The wall surface is animated by cast concrete ripples whose amplitude diminishes along the length of the facade. The course of the sun creates a play of shadows throughout the day. The rippling wall acts as a backdrop for tree shadows.

© NAARO
© NAARO
© NAARO
© NAARO
© NAARO
© NAARO

KHI was designed by London and Brussels-based architects Theo Sarantoglou Lalis and Dora Sweijd from LASSA architects (lassa-architects.com). The height of the project is constrained to the peak of the surrounding olive trees, whilst maintaining panoramic views of the sea from an accessible roof terrace. In its deployment, the wall elevation varies as it is gradually sunken into the terrain, tapering the height of the facade to 1.2m at the end of each wing. The excavated earth was recuperated to create a tapered transition enabling a softer integration of the project within the agrarian landscape.

© NAARO
© NAARO

The west wing contains the public areas as well as a large opening towards the sea and the south terrace. Internally, each room is extended by a terrace and courtyard. The room wall projects outward and folds to frame a lemon tree. The absence of corners and the continuity of the wall provide spatial expansion. The curved walls frame the changing sky colour and light, inducing a strong presence of the sky within the interior.

© NAARO
© NAARO

"KHI was commissioned by an art collector couple and combines elements of a gallery typology with a monastery typology of enclosed gardens," says Theo Sarantoglou Lalis.

© NAARO
© NAARO

The project was constructed by local contractors supported by LASSA’s experience with digital design and fabrication of non-standard parts. The architects collaborated with a company specializing in polystyrene products ranging from infrastructure to the fishing industry. This strategy enabled the off-site production using digital hot-wire cutting of important constructive elements such as the concrete formwork used to cast the rippling wall, bespoke lighting elements contained within the ceiling, landscape formers as well as bespoke furniture items.

© NAARO
© NAARO

The lightness of the formwork enabled ease of transport and installation in a couple of days by a reduced team. Following the casting of the concrete, all the formwork was then re-cut into sheets and reused as insulation within the wall cavity and ceiling. This strategy allowed for a minimal use of industrially produced building parts, instead favouring a local supply chain. The project made use of locally sourced materials such as concrete, and terrazzo amongst other products from the local marble industry.

© NAARO
© NAARO

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "KHI House & Art Space / LASSA architects" 15 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/963365/khi-house-and-art-space-lassa-architects> ISSN 0719-8884
© NAARO

KHI住宅与艺术空间 / LASSA architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.