We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN

Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN

Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Exterior Photography, ArchYuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Exterior Photography, WindowsYuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Interior Photography, Windows, Facade, BeamYuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Interior Photography, Windows, Beam+ 45

  • Area Area of this architecture project Area :  1300
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Weiqi Jin
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  COURAGE FLOWER, MUCH MORE, Small Match Tile Company
  • Lead Architects : Kai Xie, Hao Wang, Meng Li, ZhiQing Sun
  • Design Team : Chunping Chen, Peiqing Su, Junguang Zhao, KaiPing Wang, Yuhan Liu, Pengpeng Huang, Lichao Liu
  • Construction Team : Mr Tan, Mr Ao
  • The Client : Nine Colour Deer (Chongqing) Agricultural Development Limited
  • Lighting Design : XingeerBeijing International Lighting Design Development Limited
  • Structure Consultant : Chongqing Construction engineering quality inspection and Testing Center
  • City : Chongqing
  • Country : China
More SpecsLess Specs
Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Exterior Photography, Windows
View the entrance from the bridge. Image © Weiqi Jin

Text description provided by the architects. Crossing the bustle of the ancient town "Pian Yan". Marching the paths in the forest alone the Heishuitan river. This path is upstream to Jindaoxia reservoir and downstream to Pianyan town even to the main districts of Chongqing city. Turning one more corner, the first thing that comes to my eyes is an ancient stone arch bridge. Wander down the bridge and through the temple, you can see this abandoned building accompanied by several ancient Ficus virens.

Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Exterior Photography, Windows, Forest
View from the other side. Image © Weiqi Jin
Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Exterior Photography, Windows, Facade
The ancient tree through the sloped-roof. Image © Weiqi Jin

The abandoned building was originally a primary school. When you walk into classrooms, you can see the blackboard, the Bulletin board, the chalk box, and the inlaid tilemap. The past has left a motley trace in the building, and it is hidden like handprints.

Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Exterior Photography, Arch
The Wudao Temple and the finished building. Image © Weiqi Jin
Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Interior Photography, Windows, Beam
Side entrance. Image © Weiqi Jin

Moving line. Among the three buildings on the site, on the south is a two-storey building. On the north building is a three-storey. Because of the terrain, there is a level difference between the two buildings. The west building has a much longer history, with stone walls and wooden beams.

Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Interior Photography, Windows, Facade, Beam
Between the west building and the north building. Image © Weiqi Jin

The reconstruction started from the replanning of circulation. Because the south building is lying on a lower terrain and surrounded by ancient trees, there is a feeling of gradually bright and raising atmosphere change if you enter from the south building and climb the stairs. In order to strengthen this feeling of atmosphere change, we decide to build a single-slope roof rather than carry out the expansion of guestrooms after the demolition of the west building’s first floor, so that we obtain a widen transparent view when we stand on top of the stairs.

Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Exterior Photography
The single-slope roof and opening wall. Image © Weiqi Jin
Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Image 34 of 45
Multipal functional flow. Image Courtesy of JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN
Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Interior Photography, Handrail, Beam
The amplifier single-slope roof. Image © Weiqi Jin

In fact, this walking flow has changed a lot. The offset of the main entrance, the new view opened up on the west, and two entrances of secondary walking flows are carefully hidden. In this project, the combination of the topography, the arrangement of the walking flows, and the excavation of the courtyard open the possibilities for multiple experiencing. The relationship between the body and objects is what we emphasize in our design, we hope visitors' various body postures, every single turn around can help them see something familiar in an unfamiliar way, maybe it is a rare experience.

Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Interior Photography, Windows, Beam
Opening wall. Image © Weiqi Jin
Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Interior Photography, Windows, Forest
Window. Image © Weiqi Jin

Courtyard. As one of the important nodes of the transformation of the rhythm of the walking flow, the courtyard has to ensure the privacy of guestrooms surrounded. The open space between the two rows of buildings is taken as the core, and three buildings are enclosed to create an encircled courtyard with height differences. The corridor will no longer be isolated but a part of the courtyard. A new-built upwards stairway on the east end of the corridor was created so that the corridor is no longer the end but part of the encircle.

Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Interior Photography
The height difference between the corridor and the atrium is treated as a pool, as the water surface is lifted. Image © Weiqi Jin
Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Exterior Photography, Windows, Handrail
High view. Image © Weiqi Jin

Besides, the courtyard also plays the role of a rainwater collector. Rainwater flows from the top of the slope into the metal eaves gutter and is guided into a falling concrete pilot bridge by vertical iron chains. Finally, it slowly flows into the pool in the courtyard peacefully.

Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Exterior Photography, Brick, Facade
The inner slope roof is combined with the landscape water platform for rainwater diversion. Image © Weiqi Jin
Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Image 33 of 45
The rainwater drainage system(Metal eave ditch, rain pipe, open ditch, underground ditch). Image Courtesy of JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN
Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Exterior Photography, Courtyard
The old tiled-roof, grille and drainage pipe hidden beneath the stone platform. Image © Weiqi Jin

Guestroom. The 13 guestrooms of Yuanmen B&B are evolved from the original school building. The standard classrooms in the south building are designed as guestrooms with a mezzanine, windows face to the stream, and ancient trees. The music classroom in the west ring of the north building is designed as a guestroom with landscapes come from 3 direction, and the rest of the offices and staff dormitories are designed as one to two bay standard rooms according to its deep and width. All the windows and balconies of guestrooms create different landscape views.

Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Interior Photography, Living Room, Windows, Beam
The guestroom in the south building. Image © Weiqi Jin
Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Interior Photography, Dining room, Table, Windows, Chair, Beam
The table in entrance and the balcony in rear. Image © Weiqi Jin

For the public restaurant and reception, the horizontal walls of four classrooms on the ground floor of the south building were opened properly and reinforced in structure, to maximize the strengthening of openness here. The public restaurant is also equipped with a self-service kitchen, and the rock structure which supports the mountain is exposed intentionally as the back of the self-service kitchen. The scenery outside the window is what guests are facing when doing cooking.

Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Interior Photography, Bedroom, Windows, Chair, Bed, Beam
The guestroom in the north building. Image © Weiqi Jin

We wish to acquire a typological unity in architecture by adopting a new system--- Separate these functions into different parts. The ventilation part can be placed on the lower side and meet the actual ventilation demand. In the same way, the horizontal daylighting glass frame can be placed on top of the window so as to ensure the maximization of the frameless viewing in a scale of man's point of view.

Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Image 45 of 45
Window system before and after. Image Courtesy of JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN
Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Interior Photography, Table, Windows, Chair
The ventilated windows and horizontal eaves. Image © Weiqi Jin

With the change of the perspective of looking things, through steps, eaves, windows, and holes, we are able to re-observe the specific form of these ancient trees, streams, and arch bridge, which will reveal the possibility of this building's continued existence along with trees and streams.

Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN - Interior Photography, Handrail
Terrace. Image © Weiqi Jin

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Beibei District, Chongqing, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Yuanmen Primary School Renovation / JiuQiHuaXia Atelier KAI + SILOxDESIGN" 15 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/963361/yuanmen-primary-school-renovation-jiuqihuaxia-atelier-kai-plus-siloxdesign> ISSN 0719-8884
The entrance. Image © Weiqi Jin

元门小学民宿改建 / 九七华夏KAI建筑工作室 + SILOxDESIGN

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.