We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Extension Cultural Center Bottrop / Böll Architekten

Extension Cultural Center Bottrop / Böll Architekten

© Thomas Mayer© Thomas Mayer© Thomas Mayer© Thomas Mayer+ 17

  • Architects:Achim Pfeiffer, Kolja Schulte-Zurhausen, Karoline Bramsiepe, Holger Steinmann, Uwe Schall
  • City:Bottrop
  • Country:Germany
More SpecsLess Specs
© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

Text description provided by the architects. With the rededication of the former school building as the August Everding Cultural Centre, the former schoolyard at the back became a public space. 

The planning was prompted on the one hand by the desire to upgrade the urban open space at the rear entrance, and on the other hand by the new orientation of the urban art forum. 

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer
Section
Section
© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

In contrast to the large building mass of the cultural centre, we dissolved the spatial programme into individual structures that structurally extend the cultural centre into the green outdoor space and form a forecourt as an inviting gesture. The structural extension of the cultural centre consists of four structures. The basic architectural idea of these structures is that of "pavilions in the park". 

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer
Floor plan
Floor plan
© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

The forum, a closed exhibition space, is connected to the foyer by a glazed corridor. In addition to ensuring a connection independent of the weather, this corridor also has an important urban planning function. Through it, the extension becomes a structurally firmly connected ensemble that develops into the now inhospitable backyard of the cultural centre and reinterprets it as an attractive place in terms of urban space. The sequence of the foyer, corridor and forum structures creates an inviting, opening gesture towards the public space.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

The full-surface glazing of the corridor creates a visual relationship between the two green spaces. The courtyard thus becomes visible even before entering the cultural centre, and the activities taking place in it (exhibitions, workshops, etc.) can be perceived from the outside. The spatial framing of the courtyard by the new structures Forum, Corridor and Foyer makes it a further space of action for the cultural centre.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Bottrop, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Extension Cultural Center Bottrop / Böll Architekten" 10 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/963198/extension-cultural-center-bottrop-boll-architekten> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.