We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Pavilion Between Lakes / Bansong Studio

Pavilion Between Lakes / Bansong Studio

Pavilion Between Lakes / Bansong Studio - Exterior Photography, Windows, Waterfront, ForestPavilion Between Lakes / Bansong Studio - Exterior Photography, WindowsPavilion Between Lakes / Bansong Studio - Interior Photography, WindowsPavilion Between Lakes / Bansong Studio - Interior Photography, Windows, Facade+ 42

  • Architects: Bansong Studio
  • Area Area of this architecture project Area :  100
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2019
  • Photographs
    Photographs :Lei Shen, Peigen Zhang
  • Lead Architects : Peigen Zhang, Zitian Wen
More SpecsLess Specs
Pavilion Between Lakes / Bansong Studio - Exterior Photography, Windows
south aerial view. Image © Peigen Zhang

Text description provided by the architects. The project is located on an old farm in Heli Village, Nanlang Town, Zhongshan City which is sited on the end of a five and a half meters wide cul-de-sac. The long side of the building is oriented from south to north and is sandwiched between two lakes. We could see two rows of Elaeocarpus apiculate mast which erected towering and stateless about five or six meters high. Standing between the trees, the lake in the south is more open due to the mountains distantly. To the north, the lake is much quieter which is surrounded by trees.

Pavilion Between Lakes / Bansong Studio - Exterior Photography, Waterfront, Windows, Garden, Forest
facade. Image © Lei Shen

The owner wanted to maximize the area of the building. Its breath between the east and west walls can be used up. The owner wishes to have an independent tea room and toilet as well as enough large space for later operation. Its function is undetermined. If there is a residual room, the place could be designed for the restroom and storage room.

Pavilion Between Lakes / Bansong Studio - Exterior Photography, Windows, Waterfront, Forest
north aerial view. Image © Lei Shen

The small building is named "Pavilion between Lakes". There are two reasons for the name: First, the meaning of "between the lakes" is the orientation characteristics of the building; and then, the homo-phonic Chinese word of the Chinese word "Jian" is "jian" which could be interpreted as "see the lake" refers to the framing intention of the building.

Pavilion Between Lakes / Bansong Studio - Exterior Photography, Forest
side facade. Image © Peigen Zhang
Pavilion Between Lakes / Bansong Studio - Exterior Photography
interior. Image © Lei Shen

We choose the southern large single-pitched roof in the architectural design scheme. We shall the distance between two adjacent walls is as long as possible and make the branches of Elaeocarpus apiculatus mast in the south through the roof to create the additional colonnade-like effect to the eaves to ensure that there are enough extended eaves in the south. Meanwhile, the phenomenon of "the trees on the roof" weakens the volume of the whole roof to some extent and reduces the landscape pressure of the roof to the lake landscape.

Pavilion Between Lakes / Bansong Studio - Interior Photography, Windows
veranda. Image © Lei Shen
Pavilion Between Lakes / Bansong Studio - Image 33 of 42
axonometrical section
Pavilion Between Lakes / Bansong Studio - Interior Photography, Windows
roof opening. Image © Peigen Zhang

On the north side of the building, the tearoom orients the more tranquil lake view. The square box is embedded between two trees which break through the boundary of the tree and provide the lake view to us. We hope to enhance the lake view by designing the bay window and the large glass that can not be opened at the corner in the tearoom which is different from the transverse framed scene in the north.

Pavilion Between Lakes / Bansong Studio - Interior Photography, Windows, Facade
open space. Image © Lei Shen

The triangular-shaped roof of the tearoom serves as the roof terrace of the inter-layer and also serves as the platform connecting the rooftop corridor. The design solves the problem that the east stairs connect the roofed corridor about five meters at a time so that its height is too high. The triangular platform on the tearoom roof also serves as the roof terrace of the small restroom which has a unique view of the northern lake.

Pavilion Between Lakes / Bansong Studio - Interior Photography, Windows, Facade
open space. Image © Lei Shen
Pavilion Between Lakes / Bansong Studio - Interior Photography, Windows, Chair
interior. Image © Peigen Zhang

The rooftop corridor is connected with the top of the single-pitched roof and higher about a desktop height than the single-pitched roof. First, it can be used as the bar surface of the rooftop corridor. Second, it covers the roof structure junction where is most likely to leak. At the same time, the louver on the south side of the rooftop corridor also brings the view to look up at the sky from the room for us.

Pavilion Between Lakes / Bansong Studio - Exterior Photography, Forest, Garden
interior. Image © Peigen Zhang
Pavilion Between Lakes / Bansong Studio - Exterior Photography, Garden
construction process. Image © Peigen Zhang

Unexpectedly, the finished building received the unanimous evaluation that it is similar to a "Japanese-style" building. Recently, I read the book that "Architecture in Context" by Mr. Hambard. There is a paragraph analyzes the "Japanese flavor" of the buildings of Tokai University which can be summarized into three aspects:(comparative analysis) First, all the steel frame in the tearoom exposed directly and painted the black matte varnish which is similar to the color of the dark log. The wall is filled with an 80 mm integrated insulation board and painted with white paint without other decorations. These two methods may be similar to the ways what Mr. Hambard calls "simplicity". Second, in order to save materials of the roof, the large inclined roof of about 30 degrees is designed on the basis of the six meters square steel tube. Third, the 50 mm square steel tube is adopted to the structural support of the roof integrated board which matches the characteristics of the square rafters.

Let's consider the way, so-called Japanese style, but also for a reason.

Pavilion Between Lakes / Bansong Studio - Exterior Photography, Windows, Handrail
roof. Image © Peigen Zhang

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Zhongshan, Guangdong, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Pavilion Between Lakes / Bansong Studio" 13 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/963094/pavilion-between-lakes-bansong-studio> ISSN 0719-8884
south aerial view. Image © Lei Shen

湖间榭 / 半松园工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.