We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House of Stones / TETRO Arquitetura

House of Stones / TETRO Arquitetura

© Gustavo Xavier© Gustavo Xavier© Gustavo Xavier© Gustavo Xavier+ 31

  • Architects: TETRO Arquitetura
  • Area Area of this architecture project Area:  4306 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2021
  • Photographs Photographs:  Gustavo Xavier
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Alusilva Esquadrias de Aluminio, Artpedras, Estrutura Metálica Silva, Isolar, Marmoraria Sul Minas, Portobello, Sam Remo Móveis e Marcenaria, iluminar
  • Lead Architects: Carlos Maia, Débora Mendes e Igor Macedo
  • Collaborators:Laura Georgia R. Layoun, Déborah Martins, Thamara Faria, Luisa Lage
  • Structural Project:Bicalho Rodrigues Engenharia Civil e Estrutural
  • Technical Installations:PROALPHA Engenharia e Consultoria
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Gustavo Xavier
© Gustavo Xavier

Text description provided by the architects. This house is located in Serra da Moeda, in the middle of nature, approximately 30km from Belo Horizonte/MG. The land has Atlantic forest as native vegetation, with several stones and large trees, and has a sharp slope, which allows an impressive view of the mountains.

© Gustavo Xavier
© Gustavo Xavier
Plan - 1st floor
Plan - 1st floor
© Gustavo Xavier
© Gustavo Xavier

The house is inserted as a horizontal element, loose on the land, and unfolds to occupy the space between the trees, embrace the big rocks and go towards the view. Its implementation takes place on two levels, with the upper level being private spaces and the lower level the leisure spaces.

© Gustavo Xavier
© Gustavo Xavier

The main access is through a balcony, located in the center of the private floor. Through this space, you can access the living room, which has an integrated kitchen, or the side balcony that gives access to the four bedrooms. The House has open circulations for the private areas, this way you can enjoy the landscape and the fresh mountain air. The block of rooms stands out from the land and is projected in a swing in the middle of the treetops creating an intense relation with the place.

© Gustavo Xavier
© Gustavo Xavier

The lower level can be accessed by an external staircase attached to the living room or by a stone staircase on the side of the house and over the natural land. On this level there is a gourmet space with a living room, changing rooms, and playground for the children.

© Gustavo Xavier
© Gustavo Xavier

The project was conceived in a mixed structure of concrete and steel. The volume of the house is structured in concrete that generates the great swings between the trees. The roof over the social spaces was conceived as a roof of water in a metallic structure and wooden lining and its shape, in addition to increasing the right foot of these spaces, opens up to a view of the mountains.

© Gustavo Xavier
© Gustavo Xavier

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House of Stones / TETRO Arquitetura" [Casa das Pedras / TETRO Arquitetura] 10 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/963066/house-of-stones-tetro-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.