We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Kanahebisui Shrine / Kazuya Saito Architects

Kanahebisui Shrine / Kazuya Saito Architects

© Daici Ano© Daici Ano© Daici Ano© Daici Ano+ 31

More SpecsLess Specs
© Daici Ano
© Daici Ano

Text description provided by the architects. It is a resting place open to the community, connecting visitors with the shrine. The shrine is located at the outlet of a valley where a stream with a bank in the mountains as its source flows into the plain. We wanted to incorporate the elements of the stream and the bank, the flow and the pool, into this building.

© Daici Ano
© Daici Ano
Plan
Plan
© Daici Ano
© Daici Ano

An arc-shaped approach to the site creates a flow of visitors. On both sides of the approach, we placed a resting area and a peony building to create a gathering place. The approach, resting building, and peony building were shifted in plan so that visitors would naturally head for the temple grounds while letting the nature, light, and wind of the surrounding area into the building. Since there is a 2.2m difference in level between the top and bottom of the approach, stairs, ramps, and flat areas were combined to rub against the slope of the original land.

© Daici Ano
© Daici Ano
© Daici Ano
© Daici Ano

The approach, resting building, and peony building are set up as a single space, covered by a single large roof made of two gables and kept at a height that blends in with the surrounding mountains. The wooden trusses of the same shape repeat in a circular arc at a constant rhythm, gradually increasing in height at each street core. In combination with the change in floor level, the scene changes with each step, and visitors are led into the shrine grounds with a sense of nature.

© Daici Ano
© Daici Ano
Section 01
Section 01
© Daici Ano
© Daici Ano

The use of the shrine changes drastically between festivals and daily life. During festivals, the area underneath the structure is bustling with activity, and when the festival is over, it returns to the tranquil approach. It is a path like an architecture, and an architecture like a path.

© Daici Ano
© Daici Ano

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Iwanuma, Myagi, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kanahebisui Shrine / Kazuya Saito Architects" 09 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/962990/kanahebisui-shrine-kazuya-saito-architects> ISSN 0719-8884
© Daici Ano

路过岩沼市神社休息区 / Kazuya Saito Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.