We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Mediasambre Media Center / V+

Mediasambre Media Center / V+

Mediasambre Media Center / V+ - Interior Photography, ChairMediasambre Media Center / V+ - Interior Photography, Kitchen, Fence, Facade, WindowsMediasambre Media Center / V+ - Interior Photography, Stairs, ChairMediasambre Media Center / V+ - Exterior Photography, Windows, Facade+ 23

  • Project Management : Valentin Bollaert
  • Project Authors : Valentin Bollaert, Thierry Decuypere, Jörn Aram Bihain
  • Interior Design : Valentin Bollaert
  • Architecture Execution : Bureau Bouwtechniek
  • Interior Carpentry : Dumay
  • Couverture : Orlando
  • Facade Work : Trendeco
  • Environmental / Sustainability Design : Daidalos Peutz
  • General Contractor  : BPC Hainaut
  • Acoustics Consultants : Daidalos Peutz
  • City : Charleroi
  • Country : Belgium
More SpecsLess Specs
Mediasambre Media Center / V+ - Exterior Photography, Windows, Facade
© Maxime Delvaux

Text description provided by the architects. The building hosts a new audiovisual pole that offers a powerful tool allowing a synergy between RTBF Charleroi and Télésambre. It works the duality of the program between the bubbling workplace of the newsrooms and the will of transparency of the media towards their public.

Mediasambre Media Center / V+ - Interior Photography, Stairs
© Maxime Delvaux

The project includes a 200m² TV studio, a 70m2 visual studio for radio and television recordings, and a duplex space hosting the newsrooms of the two editorial offices and the offices of Télésambre. It is located in a cavity on the recently renovated Place de la Digue. 

Mediasambre Media Center / V+ - Interior Photography, Stairs, Chair
© Maxime Delvaux
Mediasambre Media Center / V+ - Image 17 of 23
Ground floor plan
Mediasambre Media Center / V+ - Interior Photography, Stairs
© Maxime Delvaux

It is crossed by a passage allowing the staff to reach the RTBF headquarters and the Place Saint Fiacre.

Mediasambre Media Center / V+ - Interior Photography, Kitchen, Fence, Facade, Windows
© Maxime Delvaux

Neither a public monument nor a simple tertiary architecture. An architecture that would not deny the expression of its particular program without losing sight of the fact that the very role of this program is to clarify the reading of its environment rather than to cover the noise.

Mediasambre Media Center / V+ - Interior Photography, Chair
© Maxime Delvaux

The project is characterized by the generosity of the interior spaces and the care given to the design of the façade on the Place de la Digue. The sober and largely glazed design gives a view of the company's operations, including the studio dedicated to the Radio and the TéléSambre news program located on the façade.

Mediasambre Media Center / V+ - Interior Photography, Table, Chair, Windows
© Maxime Delvaux
Mediasambre Media Center / V+ - Interior Photography, Windows
© Maxime Delvaux

The building meets very high energy criteria and has the Breeam Very Good label.

Mediasambre Media Center / V+ - Exterior Photography, Windows, Facade
© Maxime Delvaux

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Charleroi, Belgium

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Mediasambre Media Center / V+" 06 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/962877/mediasambre-media-center-v-plus> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.