We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Casa Mao / Di Frenna Arquitectos

Casa Mao / Di Frenna Arquitectos

© Lorena Darquea© Lorena Darquea© Lorena Darquea© Lorena Darquea+ 38

Colima, Mexico
  • Area Area of this architecture project Area :  389
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Lorena Darquea
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  AutoDesk, Lumion, Lafarge Holcim, Adobe, Bruno, Estevez, Grupo Arca, Helvex, Hunter Douglas, Marmoletti /, TRAMEVI, Tecnolite, Trimble
  • Lead Architect : Matia Di Frenna Müller
More SpecsLess Specs
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

Text description provided by the architects. Casa Mao set the standard to achieve a perfect balance of contrasts. As you walk through the house, you experience a discreet and subjective dialogue in the middle of elements that oppose and at the same time generate an impeccable compound between them. The characteristics of an open corner lot led the emplacement of the house to be partially closed to the outside granting the users with privacy and protecting the construction from its orientation to the sun. This initiative allowed the project to open itself to the interior and the heart of the house, where the main views are directed to the rich jungle vegetation that surrounds the context. Parotas, palms, and the chosen materiality incite the sensation of freshness within a warm sub-humid climate such as the one in the city, Colima.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

The east façade is restrained, closed, with two horizontal elements that do not reveal the rest of the volumes of the house, which enjoys a constant rhythmic meeting of monumental bodies varied in their materiality and dimensions. The same statement was achieved on the ground floor of the house, which ventures with a double-height in the main entrance and opposes the same measured height in the rest of the areas. Material selection obeys the analysis and observation of their natural behavior, this enhances the project with an almost imperceptible richness and is also prepared to age with dignity and unpretentiousness with the passage of time. 

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea
Plan - Ground floor
Plan - Ground floor
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

The ground floor contains the social areas of the program. The main entrance stands out for its double height, it is assertively interrupted by lightweight elements such as circulations designed in wood and ironwork; and finally leads to the pleasant view of the terrace, the pool, and greenery around.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea
Plan - Upper floor
Plan - Upper floor
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

The upper level encloses the rooms of the house, which continue with the same aesthetic language, rewarding a pause in the program, revoking the feeling of privacy, calm, and a warmer closed atmosphere compared to the openness of the areas in the lower level. Sensations experienced when wandering around the house are not only achieved by its textures, smells, variety of heights, and dimensions, lighting also plays an important role. The ceiling openings and the large windows grant air and light flow as well as a diversity of shadows, allowing each space of the house to be enjoyed under the feeling of freshness.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

 The original concept of contrasts rounds off with the inclusion of lattices as a sculptural element in the project. These are the incomparable prototypes of balance between open and close, between solid and empty. They grant the necessary visibility without letting aside privacy, and they become an irony for the structural language of the project, in which it was determined to fully expose the structure contrary to this smaller-scale element where what sustains it was hidden.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Casa Mao / Di Frenna Arquitectos" [Casa Mao / Di Frenna Arquitectos] 04 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/962839/casa-mao-di-frenna-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.