We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House in Kamiikebukuro / UmbreArchitects

House in Kamiikebukuro / UmbreArchitects

© Takeshi Yamagishi© Takeshi Yamagishi© Takeshi Yamagishi© Takeshi Yamagishi+ 17

  • Architects: UmbreArchitects
  • Area Area of this architecture project Area:  76
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Takeshi Yamagishi
  • Lead Architects: Hiroshi Matsuo, Yuki Matsuo
More SpecsLess Specs
© Takeshi Yamagishi
© Takeshi Yamagishi

Text description provided by the architects. The area around the site is a densely built-up wooden area where roads are being improved and buildings are being made non-combustible and earthquake resistant as a fire spread barrier zone in order to create a city that is resistant to disaster prevention.

© Takeshi Yamagishi
© Takeshi Yamagishi
Plan - 1st floor
Plan - 1st floor
© Takeshi Yamagishi
© Takeshi Yamagishi

The area of ​​the site was halved by the city planning road project, and the depth was shallow and the width was wide. The owner thought about the land where they had lived for three generations and continued the life of his elderly mother. The two-family house was rebuilt.

© Takeshi Yamagishi
© Takeshi Yamagishi

A light garden was set up on the southeast side to ensure ventilation and daylighting from the dense area side, aiming to balance the comfort of living.  The L-shaped plan that surrounds the light garden allows parents and children who live together in cross-section and plane to maintain an appropriate distance. The structural plan is a hybrid structural plan that incorporates a wall-type structure and 300 pillars.

© Takeshi Yamagishi
© Takeshi Yamagishi
Section
Section

Those Increases the degree of freedom of the opening facing the light garden. In order to enjoy a communal life with four cats, the child household space overlaps the floor that makes use of the cat's habits (looking out, hiding, looking down) and the floor of people, and the lives of people and cats intersect with nature. As the building facing theexpansion road gets taller, the southwestern exterior of the building at the beginning of this project has a stepped volume to connect the fire spread barrier buildings and scale of the wooden buildings behind it.

© Takeshi Yamagishi
© Takeshi Yamagishi

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Kamiikebukuro / UmbreArchitects" 28 May 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/962379/house-in-kamiikebukuro-umbrearchitects> ISSN 0719-8884
© Takeshi Yamagishi

上池袋住宅 / UmbreArchitects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.