We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House BRIO / STAM architecten

House BRIO / STAM architecten

© Dorothee Dubois© Dorothee Dubois© Dorothee Dubois© Dorothee Dubois+ 43

Kontich, Belgium
  • Architects: STAM architecten
  • Area Area of this architecture project Area :  282
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2017
  • Photographs
    Photographs :Dorothee Dubois
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  BORA, Franke, Muuto, Forbo, Stone
More SpecsLess Specs
© Dorothee Dubois
© Dorothee Dubois

Text description provided by the architects. House BRIO is situated on the edge of an industrial site, where the clients run their business. The unconventional environment allows this low-energy home to be developed on the site in a private but visible way. All functions, such as the carport and garden shed were fully integrated into the architectural volume. Despite the visibly linked volumes, we created unity and tranquility with a fully clad wood facade.

© Dorothee Dubois
© Dorothee Dubois

The orientation of the sun was optimally taken into account when organizing the spaces. For example, the storage areas are located on the north side, and the living areas are provided with east, south, and west sun throughout the day. The kitchen area is separated from the dining and living area by playing with volumes. They are visually connected with walking axes.

© Dorothee Dubois
© Dorothee Dubois

The top floor consists of a large multipurpose room. In addition to this space, we created compact children’s rooms that are closed off by closet spaces with sliding doors. It is possible to open up the spaces by removing the closets and use them as a large flexible room.

© Dorothee Dubois
© Dorothee Dubois
© Dorothee Dubois
© Dorothee Dubois

The bathroom is currently designed as a functional space. When the children are young, it can be used as one large bathroom. When they are older, privacy can be created by dividing the space into a bathroom and separate shower room.

© Dorothee Dubois
© Dorothee Dubois
Floor Plan
Floor Plan
© Dorothee Dubois
© Dorothee Dubois

The design was fine-tuned throughout the interior, in which soft tones and natural materials accentuate the light-filled house. During the entire design process, the focus has been on liveability and homeliness.

© Dorothee Dubois
© Dorothee Dubois

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House BRIO / STAM architecten" 25 May 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/962246/house-brio-stam-architecten> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.