Berkley House / RSAAW

Berkley House / RSAAW

Berkley House / RSAAW - Interior Photography, Closet, Shelving, Stairs, HandrailBerkley House / RSAAW - Interior Photography, Kitchen, Windows, Countertop, SinkBerkley House / RSAAW - Exterior Photography, GardenBerkley House / RSAAW - Interior Photography, Table, Shelving+ 26

North Vancouver, Canada
  • Architects: RSAAW
  • Area Area of this architecture project Area :  260
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Ema Peter
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Lutron, Vectorworks, Schüco, iGuzzini, Ames Tiles, Atlas Meridian Glassworks, Bulthaup, CertainTeed, Dulux Flood Pro, Intello, Kalista, Krownlab, Mohawk Flooring, Precisionwerkz, ROCKWOOL, Shodor, Sistemalux, Trim-Tex, Velux, Warmboard, +1
More SpecsLess Specs
Berkley House / RSAAW - Interior Photography, Table, Shelving
© Ema Peter

Text description provided by the architects. A thorough mid-century interior renovation, taking a tired inefficient house with good bones to a contemporary home on another level. In a market trending towards disposable fixtures and finishes, where it has become commonplace to demolish to make way for the latest trend, RSAAW’s renovation ensured the home stayed rooted to its origin, simply adapting to perform to superior efficiency levels and to accommodate future generations of family life.

Berkley House / RSAAW - Interior Photography, Closet, Shelving, Stairs, Handrail
© Ema Peter
Berkley House / RSAAW - Interior Photography, Closet, Shelving
© Ema Peter

Despite the structure having a typical partially below grade lower level, the family was first attracted to the home's quasi post-and-beam style and its Californian-style atmosphere, unusual in a typically conformist suburban North Vancouver neighbourhood. The challenge was to celebrate this character while adapting to the reality of the Canadian climate and minimizing energy wastage. RSAAW achieved this by completely replacing the entire interior building envelope, installing triple glazing throughout, and replacing the forced air system with energy-efficient underfloor heating.

Berkley House / RSAAW - Interior Photography, Kitchen, Windows
© Ema Peter
Berkley House / RSAAW - Image 24 of 26
Plan - Main floor
Berkley House / RSAAW - Interior Photography, Kitchen, Windows, Countertop, Sink
© Ema Peter

Before the renovation, the two main floors were separated, with the entire lower level serving as a mortgage helper suite. Family spaces were once somewhat cloistered, with minimal natural light entering key areas. The renovation opened up the entire home, connecting both levels via a central atrium space anchored by a monumental double-height library and topped by multiple skylights strategically located to filter in as much light as possible in all seasons. The sense of space was further augmented by vaulting ceilings throughout the main floor and adding oversized glazing to allow for views of the North Vancouver greenery in the garden and beyond, filling the home with light even on overcast days.

Berkley House / RSAAW - Interior Photography, Kitchen, Table, Lighting
© Ema Peter
Berkley House / RSAAW - Interior Photography, Kitchen, Table, Windows, Beam
© Ema Peter

Circulation was improved on the lower level by repurposing the former mechanical room to create a hallway lined with discreet storage for all the family’s bits and pieces. This almost secret corridor sits in a counterpoint to the public face of the atrium, where the family’s love of art, books, and found objects can be showcased.

Berkley House / RSAAW - Interior Photography, Bedroom, Windows, Bed
© Ema Peter
Berkley House / RSAAW - Interior Photography, Bedroom, Bed
© Ema Peter

The floor space lost when opening up the atrium was more than regained by creating a children’s paradise in a previously inaccessible attic space. The playful stripes of colour in the attic are echoed in the paneling at the entry and in the garden treehouse interior. These tonal explorations, along with the warmth of the custom millwork throughout the home, bring a punch of energy into the home's otherwise gallery-like monochromatic interior and exterior. Resilient tile flooring downstairs allows the family to enter the home worry-free after outdoor activities, while upstairs the sense of light and space is amplified by threshold-free light oak flooring and sculpted shadow-line walls.

Berkley House / RSAAW - Interior Photography, Living Room
© Ema Peter

A few years before undertaking the interior renovation, the family asked RSAAW to design a garden playhouse for their children. The treehouse’s slender “stem” is threaded so it can grow vertically with the tree and a custom ring hugs the trunk without damaging the majestic Douglas Fir. The treehouse became a playful design experiment that now fits perfectly with the home’s aesthetic while respecting the environment it sits in.

Berkley House / RSAAW - Exterior Photography, Garden
© Ema Peter

The Berkley House renovation reflects the family’s future focus and respect for the past and is the result of a respectful homage to architectural influences, both at home and abroad.  

Berkley House / RSAAW - Exterior Photography, Garden
© Ema Peter

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Berkley House / RSAAW" 21 May 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/962098/berkley-house-rsaaw> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.