We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Woodsy Whispers Residence / Shulin Architectural Design

Woodsy Whispers Residence / Shulin Architectural Design

The unobstructed view of the east side facade on the stone dike. Image © Yilong ZhaoThe gray space formed by vacant vertical space, with distant mountains. Image © Yilong ZhaoLandscape view of distant mountains, air conditioning devices are concealed within the niche . Image © Yilong ZhaoMottled shades of trees projected into the lounge area. Image © Yilong Zhao+ 47

Zhangjiajie, China
  • Area Area of this architecture project Area :  1200
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Yilong Zhao, Ang Wu
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  屮房
  • Lead Architect : Lin Chen
  • Design Team : Dongying Liu, Weiquan Shi, Song Chen
  • Interior Design : Dongying Liu, Weiquan Shi, Yini Chen
  • Decoration Design : Yini Chen, Weiquan Shi, Yiwei Zhao
  • Structural Design : Xiang Gao
  • Vegetation Design : Chen Lu
  • Owner : Zhangjiajie Beautiful Village Tourism Development Co., Ltd.
  • Branding Design : HUGO-IDEA
  • City : Zhangjiajie
  • Country : China
More SpecsLess Specs
The unobstructed view of the east side facade on the stone dike. Image © Yilong Zhao
The unobstructed view of the east side facade on the stone dike. Image © Yilong Zhao

Design strategies and intentions. The construction site, consisting of three homestead areas, has a narrow shape and a 3-meter height difference from east to west. Two homestead areas located at west combined, with the lower one located at the east, together with established bases of two main structures of the entire residence: the upper-wide section and the lower-narrow section, connected through a half-transparent sky bridge. The field's height difference between north and south was utilized to create an underground section used for maintenance storage and equipment closets; the east side vacant space caused by the height difference between east and west was used to create an opened-up gray space that serves as a multipurpose semi-outdoor area for residents' various needs. The landscape water system in the field follows the path of outdoor steps, forming multiple mini waterfalls, enriching the walking experience with a continuous audio presence of water streams.

Southside bird's view, showing the resort corresponding with distant mountains. Image © Yilong Zhao
Southside bird's view, showing the resort corresponding with distant mountains. Image © Yilong Zhao
Seeing the residence through woods while entering the village. Image © Yilong Zhao
Seeing the residence through woods while entering the village. Image © Yilong Zhao

Distant mountains and neighboring woods compose the most distinctive viewing experience gained at the center of the field; therefore, surrounding woods were preserved mainly to continue the field's sense of space. The residence is sheltered by woods, while the residence shelters the people within; such a charming paralleled relationship not only retained the mysteriousness of this half-hidden space but also elevated the ground-level walking experiences. Changes in plantations' posture during four seasons can also impose influences in surrounding opacity, as the residence will get a different look during the lush greens of summer than the baldness of winter.

Northside upward view, the facade surrounding by trees. Image © Yilong Zhao
Northside upward view, the facade surrounding by trees. Image © Yilong Zhao

As a significant scenic element, the view of distant mountains was thoughtfully placed throughout various spaces, hoping to be seen through different manners. While the shape of distant mountains remains half-hidden by surrounding woods in the lower section of the residence, as people going upwards, with their field of view expanding, the expansive landscape of continuous mountains will also gradually unfolds itself. The way distant mountains have been introduced into interior designs of guest rooms also varies through different windowing designs, including long scroll landscape, framed scene, and continuous segmented frames, each of them, contemplates with different types and sizes of interior spaces. The residence boundary is far beyond the perimeter of the building itself; the surrounding woods, neighboring country houses, distant mountains, nearby farmland, and bamboo copses all serve as a vital part that together assembled the residence's vibrant environment. With visitors immersed within, such an environment also centered at all residence's spacing and scenic designs.

Daylight view of the south side facade. Image © Yilong Zhao
Daylight view of the south side facade. Image © Yilong Zhao
Southside facade and relationships between materials including rough rubbles, gray bricks, bamboo fences, and wooden window frame . Image © Ang Wu
Southside facade and relationships between materials including rough rubbles, gray bricks, bamboo fences, and wooden window frame . Image © Ang Wu

Distant mountains and neighboring woods, an emotionally revoking environment. The reception lobby on the first floor is an expansive yet vertically contracted space, compressing its visual volume and physical perception. Few steps downwards to the right, a sunken lounge area is located, equipped with continuous horizontal windows allowing a relatively expensive view. Lower level vegetation's lush leaves and branches create a half opaque screen with shapes of mountains looming in the distance. The breakfast room with a wet bar, which has an ever-changing natural background formed by mottled shadows of bamboos, is located further into the left.

The gray space formed by vacant vertical space, with distant mountains. Image © Yilong Zhao
The gray space formed by vacant vertical space, with distant mountains. Image © Yilong Zhao
Mottled shades of trees projected into the lounge area. Image © Yilong Zhao
Mottled shades of trees projected into the lounge area. Image © Yilong Zhao

Through the reception hall and bamboo fenced corridor, two guest rooms were placed. The guest room at the northeast side has a capacious sight, covering views from close by farm fields to mountains in the distance. Colors and crops of farmland change throughout seasons, giving an ever-changing stay experience across the year. The interior has a simple design, with the space layout focused on views from two directions: the bed is directed towards distant mountains at north; the tea nook, on the other hand, is directed towards farmlands at east. An L-shaped balcony is placed outdoor. The spacious semi-opened-up lavatory equips separate dry and wet areas; the bathtub is placed beside the glass windows to create a bathing experience more closed up to nature.

Continuous segmented framed view of distant mountains. Image © Yilong Zhao
Continuous segmented framed view of distant mountains. Image © Yilong Zhao
A guest room space with various height differences, with an open fire fireplace adding the warmth of the room. Image © Yilong Zhao
A guest room space with various height differences, with an open fire fireplace adding the warmth of the room. Image © Yilong Zhao

The second-floor guest room gives a pleasant surprise through great family suite experiences. The vertical space is divided into two levels, with an in-room staircase connecting each other. The interior floor is covered with a variety of materials with high differences due to different area usages. With one double bed placed on the lower floor and two beds each placed on the north and the south side of the upper floor, the family suite could sufficiently accommodate the stay of a whole family. Building's wooden roof structure is exposed to the suite's loft; a narrow landscape window opened on the north side of the loft introduces a scroll view of distant mountains.

The eastside tea nook aiming at expansive farm field. Image © Yilong Zhao
The eastside tea nook aiming at expansive farm field. Image © Yilong Zhao
Landscape view of distant mountains, air conditioning devices are concealed within the niche . Image © Yilong Zhao
Landscape view of distant mountains, air conditioning devices are concealed within the niche . Image © Yilong Zhao

The top floor is a grand suite with expansive horizontal space. After entering through the porch, the residents will be embraced with a distant continuous mountain view, forming a layered view together with several popped-up tree branches close by. Resting on the balcony with a gentle breeze and a pot of tea, visitors will enjoy a tranquil experience with the view of mountains. The suite's layout is divided into two sections by the bathtub and the interior patio. The first section accommodates sleeping and tea drinking, while the second section serves as a leisure space with a wet bar. The uninterrupted flow of space and exposed wood roof structure makes the relationship between the structure and space conspicuous to the observer. Early in the morning, with birds twittering, visitors can experience the refreshment simply by opening up the curtain.

Overlooking the whole space of grand suite through wood structure and interior patio. Image © Yilong Zhao
Overlooking the whole space of grand suite through wood structure and interior patio. Image © Yilong Zhao
The horizontally stretched space do the grand suite. Image © Yilong Zhao
The horizontally stretched space do the grand suite. Image © Yilong Zhao

Structural system and utilization of locally sourced materials. We hope the material selection of the residence's facade to inherit a sense of locality, to support the relationship between construction and nature, and to utilize locally sourced materials and local craftsman that lowers not only construction expenses but also reduces logistical costs. Materials like rubbles, mud bricks, washed granolithic, terrazzo, gray bricks, and little blue tiles are all commonly used by locals; they are easy to source, craft, and make the construction accuracy easily manageable.

materials
materials

In terms of structural design, we hope the structure is expressive, serves as an integral part of the building's space and wall system, and be sensed directly. Using the wooden mold cast-in-place concrete structure, the framework serves as the shear force structure while becoming surfaces of interior and exterior walls, with textured wooden finishes and concrete casted finishes that feel pure and welcoming to touch. The wooden mold cast-in-place concrete structure creates a column-free large-bay structure, allowing interior spacing without constraints. Wood structure, being widely utilized by local houses, is used at the upper section of the residence, interdigitating with the sheer force structure. Wooden structural beams are exposed within interior spaces without any other decorative surface, as the wooden structure itself serves as the interior surface material. All electric wiring is concealed within the thermal insulation located at the roof to integrate the building structure and the interior design optimally.

Adobe wall and height difference relationship of tableland within the space. Image © Yilong Zhao
Adobe wall and height difference relationship of tableland within the space. Image © Yilong Zhao

Understanding accuracy. We are always perplexed by concerns like, "how to resolve the inherent contradiction between traditional construction and modern design"; or "how to form space with materials seemingly fragmented?" Our answer is the importance of accuracy control. Accuracy is not equivalent to delicateness, as accuracy can be perceived as a sensation, an inherent logic of control. Accuracy as a concept can be delivered through language and enhanced through training. However, it may not be fully expressed through construction drawings. Accuracy can be seen as an abstract concept. During construction processes, the feeling and understanding of accuracy should be seen with a high priority; as an example, I will inform stone stacking craftsman that: "during the stone stacking process, make sure always to expose unprocessed sides of stone chunks, no filling up gaps with cement, the cement mortar retreats three centimeters into the rubble wall, maintain the bottom-heavy shape of the stone wall, intersperse large and small stones during the stacking, no need to choose the color, use hook to tie with the inner wall for evert 1.5 meter square of area, and stones used for constructing landscape wall should be larger than 1/3 the size of stones used for structural wall construction." If the construction workers could fulfill those requirements mentioned, they would have successfully met the accuracy requirement.

Landscape view of woods introduced into the interior by the continuous horizontal window . Image © Yilong Zhao
Landscape view of woods introduced into the interior by the continuous horizontal window . Image © Yilong Zhao
The wet bar and the bamboo copse corresponding to the breakfast room. Image © Yilong Zhao
The wet bar and the bamboo copse corresponding to the breakfast room. Image © Yilong Zhao

Actualization of an integrated design. This project is a comprehensive experiment of an integrated end to end design, consisting of project positioning and planning, site planning, architecture design, interior design, decorative design, landscape design, lighting design, structural design, piping and electric system design, smart furniture integration, visual guide system design. It is a project that requires cross-professional, cross-system, and end-to-end integrated design. With such a level of vertical integration, the coherence between the exterior design and the interior design, the unity of building structure and decorative designs, the continuity of the building design and the landscape design, and the conformity of structure and construction materials can all be guaranteed. Different fields of the project were being coordinated swiftly during the practice, hence reduced possible conflicts and clashes between different types of works during the construction, abled interior and landscape construction to have a smooth transition, significantly saved the construction cost, and shortened the overall construction periods. Meanwhile, the integrated design process also ensures consistent design language and material usage throughout every aspect of the project, making sure the natural transition from interior space to outdoor space creates a coherent and immersive environmental experience.

Relationships between washed granolithic stairs, rubble wall, and bamboo fences at the south side of the residence. Image © Yilong Zhao
Relationships between washed granolithic stairs, rubble wall, and bamboo fences at the south side of the residence. Image © Yilong Zhao

The integrated end-to-end design will be the main focus of our future practices; it is also a trending demand for mid-to-small-sized projects in the future, and the most desirable option for estate owners. While the integrated design can meet design requests in all domains, it can also demise the toil of estate owners searching and arranging different design and construction teams all by themselves, maximally reducing all potential conflicts and ultimately shortening construction periods with significantly lowering construction expenses.

Rubble masoned wall on the building. Image © Yilong Zhao
Rubble masoned wall on the building. Image © Yilong Zhao

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ma’er Shan Village, Zhangjiajie, Hu’nan Province, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Woodsy Whispers Residence / Shulin Architectural Design" 09 May 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/961231/woodsy-whispers-residence-shulin-architectural-design> ISSN 0719-8884
Northeast side upward view. Image © Yilong Zhao

张家界马儿山·林语山房 / 尌林建筑设计事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.