We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

The Author’s House / SLETH architects

The Author’s House / SLETH architects

© Rasmus Hjortshøj - COAST© Rasmus Hjortshøj - COAST© Rasmus Hjortshøj - COAST© Rasmus Hjortshøj - COAST+ 41

  • Architects: SLETH architects
  • Area Area of this architecture project Area :  90
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Dinesen
  • Lead Architects : Søren Leth
© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

Text description provided by the architects. Inside a forest near a lake lies a house. A house for an author, designed by architectural firm SLETH. She comes here every day to work. To get inspired, to think, to read, to write. Stone, wood, and copper are what the house is made of. A palette of colours and materiality found in the nature in which it sits.

© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

A collaboration between the client and nature
SLETH was contacted by the client who had bought a house on a scenic location in a forest near Aarhus. She wanted to build a house that should function as her everyday office getaway.

© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Plan
Plan
© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

“In our process, it has been vital to understand the client and how she envisioned the house to perform and function – and at the same time to build the house on nature’s premises, emphasizing and embracing the given reservations of the protected landscape”, says Søren Leth, partner at SLETH and architect on the project.

© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

The living spaces create one open environment in which the client can work; standing up, sitting down, by the kitchen, on the couch, outside and indoors. The walls act as bookcases and the large glass openings allow a fluent transition between the outside and inside.

© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

Stone. Wood. Copper
The inside/outside relationship is also expressed in the choice of materials. Three main materials are used – each one with a distinctive connection to the surrounding landscape.

© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

The stone floor lies as a carpet between the outside and inside, simulating in its texture and colours the forest floor running through the house.

© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Longitudinal Section
Longitudinal Section
© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

The Dinesen solid Douglas wooden planks are used as the predominant material inside the house in the kitchen, ceilings, staircase, windows, walls, and furniture. The wood generates a warm, lined interior and the ceiling slats create a good acoustical environment.

© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

“The wood is a vital part of the appearance and design of The Author’s House. We needed a good quality massive wood which was affordable, yet exclusive by look and feel. It was important to the client to give the house a massive and solid feel and look, which we found in the Dinesen wood.” - Søren Leth, SLETH

© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

Leftover planks are used as furniture and other interior elements giving the raw wood as long a lifespan as possible. The total utilization of the materials – in combination with wood’s obvious climate friendly qualities along with measures such as geothermal heating, makes this house a sustainable one.

© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

Outside, the dark brown-reddish copper façade blends perfectly with the forest and patinates beautifully over time, gradually turning more and more green as the copper oxidizes.

© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Cross Section
Cross Section
© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

The Author’s House projects a blend of wellness and wellbeing that result in a place for inspiration, reflection and contemplation. All good basis for work joy.

© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "The Author’s House / SLETH architects" 06 May 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/961136/the-authors-house-sleth-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.