We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

National Monument Kamp Amersfoort / Inbo BV

National Monument Kamp Amersfoort / Inbo BV

© Ossip van Duivenbode© Ossip van Duivenbode© Mike Bink© Ossip van Duivenbode+ 26

  • Overall Responsibility:Jacques Prins
  • Architects:Tom Hartmanns, Igor Sokolov, Stephanie Zeulevoet
  • Project Coordination:Frans Timmers, Bart van Veen
  • Experience Design:Tinker imagineers
  • Willemien Meershoek En Floris Van Dijk:National Monument Kamp Amersfoort (NMKA)
  • Project Coordination And Management:Royal HaskoningDHV
  • Structural Design:Pieters Bouwtechniek
  • Building Physics:Deerns
  • City:Leusden
More SpecsLess Specs
© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

Text description provided by the architects. Seventy-five years after the liberation of the Netherlands from WWII, National Monument Kamp Amersfoort was due for an update. During WWII this concentration camp housed 47.000 prisoners. In 2005 Inbo was commissioned to design a museum at this site. The camp became a place for remembrance. After a few decades, the museum needed a different presentation. After all, every new generation looks at the past differently. We took a fresh look at this underexposed site, of which almost nothing original was left, and created an experienceable event. Part of the grounds of the Police Academy became available. This meant we could start using the original entrance gate, one of the few remaining authentic elements of the camp. We connected the camp site to the forest.

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode
Plans
Plans
© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

Because none of the original buildings were left, we decided to create a design that centres on the experience of emptiness and detachment. We mapped out a route through the empty exterior space to the new, underground museum and, via the existing pavilion, to the forest where the execution site is located. This route from light to dark and then back to light once more represents the experience. Almost nothing of the original site remains, so we had to rely on recreating the feeling of isolation, loneliness and terror by other means. The main theme is the route, the transition from the outside world, through a succession of gates and stairs. Visitors leaving the museum follow the route up the stairs. There, they face a direct view of the shooting range with at its extreme end monument ‘The Stone Man’ designed by Frits Sieger (1953). The architecture and the used materials enhance the experience. The black colour of the interior reinforces the transition from light to dark. The theme of the pavilion is ‘reflection’. Visitors are confronted with their own reflection. The poem by Armando at the entrance of the pavilion also hints at reflection. The new roll call area is surrounded by a fence made of Corten steel lamellas which enforce the impression of being isolated from the outside world. A new open space with concrete footprints symbolizes the roll call area. Every concentration camp had such a central point at which people had to stand at attention for long periods of time up to three times a day.

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode
Section - Cross
Section - Cross
© Mike Bink
© Mike Bink
© Mike Bink
© Mike Bink

We marked the perimeter of the vacant space by 4.5 meter high Corten steel fence slats. We reconstructed the former ‘rose garden’, the fenced-off area used to punish people. We also built a model of the original camp. We moved the surviving murals back into their original location. A partially reconstructed cellar leads visitors to the underground wing (1,126 m²) that houses the permanent collection and a temporary exhibition. There is plenty of room for education. Current themes are used to address universal issues of right and wrong, bias and so on. For one thing, this section shows that discrimination is of all time, not only of WWII. The existing 2005 pavilion accommodates the museum shop and a hospitality venue. At a later stage the forested area will be laid out in accordance with its original purpose as a production forest.

© Mike Bink
© Mike Bink
© Mike Bink
© Mike Bink

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Leusden, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "National Monument Kamp Amersfoort / Inbo BV" 05 May 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/961105/national-monument-kamp-amersfoort-inbo-bv> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.