We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Expansion of Casa Boaçava / UNA Arquitetos

Expansion of Casa Boaçava / UNA Arquitetos

© Leonardo Finotti© Leonardo Finotti© Leonardo Finotti© Leonardo Finotti+ 24

São Paulo, Brazil
  • Architects: UNA Arquitetos
  • Area Area of this architecture project Area :  640
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Leonardo Finotti
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Gaggenau, Agrotexas Ambiental, Concresteel, Durval Gonçalves de Assia, Eco design madeiras, Jmar, Marcenaria Da Fazenda, Mekal, Poliform | Varenna, Votoran
  • Coordinating Architects : Cristiane Muniz e Fernando Viegas - UNA MUNIZVIEGAS
  • Architecture : UNA arquitetos: Cristiane Muniz, Fabio Valentim, Fernanda Barbara, Fernando Viégas
  • Design Team : Joaquin Gak, Júlia Jabur, Laís Labate, Larissa Urbano, Manuela Raitelli, Marie Lartigue, Matheus Pardal
  • Construction : F2 engenharia, Fabio Calsavara/ mestre José Golçalves Pereira
  • Structure : Companhia de Projetos
  • Landscape : Soma
  • Installations : Zamaro
  • Lightning : Foco
  • Irrigation : Regatec
  • Waterproofing : Proassp
  • City : São Paulo
  • Country : Brazil
More SpecsLess Specs
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Text description provided by the architects. The matter was to build the extension of a house made 10 years ago. Boaçava house was designed in 2009 and opened in 2012.

Over the years some habits have intensified, others have changed. The children grew up. Part of the residents' office routine started to be carried out at home as well as some activities related to bodily arts workshops.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

This project is framing a square that becomes the center of the complex which articulates new uses to existing ones.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The original volume occupied almost the entire plot, respecting the mandatory setbacks, and made a counterpoint with the new exterior open space. There are three façades for this square defined by the buildings: the original house with the pigmented concrete block and the two new wings. Once more it establishes spatial continuity with the street.

Section 3
Section 3

The existing wooden floor was extended to all outdoor spaces interconnecting the garden at the bottom with the view for the Pinheiros valley. The horizon completed the square, enlarging the plot.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The sense of permanence remains in the exposed concrete walls. Connections and protections elements are metallic. The two different phases of the work are condensed as if they were waiting for a new complement. In the end we don’t know what was done before, the house or its expansion.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

 It’s a work in progress like a citadel, a village, with towers, bridges, hanging gardens, courtyards and protected squares.

The Boacava House and its expansion were designed by UNA arquitetos and were coordinated by Cristiane Muniz and Fernando Viegas, currently partners of the UNA MUNIZVIEGAS studio - @unamunizviegas

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Expansion of Casa Boaçava / UNA Arquitetos" [Ampliação Casa Boaçava / UNA Arquitetos] 29 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/960796/expansion-of-casa-boacava-una-arquitetos> ISSN 0719-8884
© Leonardo Finotti

Boaçava住宅扩建 / UNA Arquitetos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.