We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

JCA House / Bernardes Arquitetura

JCA House / Bernardes Arquitetura

© Leonardo Finotti© Leonardo Finotti© Leonardo Finotti© Leonardo Finotti+ 14

Trancoso, Brazil
  • Project Team : Thiago Bernardes (creative director), Dante Furlan, Valesca Daolio, Maria Vittoria Oliveira, Marina Salles, Caroline Tonacci Costa
  • Interior Design : Fernando Droghetti
  • Landscaping : Gil Fialho
  • Lighting Design : Lightworks
  • City : Trancoso
  • Country : Brazil
More SpecsLess Specs
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Text description provided by the architects. JCA House is a summer residence in Bahia, which would also be used with some frequency during other seasons of the year. A house to walk around barefoot, with a contemporary spatial organization without losing the regional essence.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The house is built on a large wooden platform raised from the ground. On it, two independent volumes receive part of the program: in the smaller block are located the master suite, kitchen, pantry and toilet; in the largest block, five suites. A large gable roof and a rectangular projection unifies the volumes and create new spaces with large ceilings that give way to the living and dining rooms in addition to the circulation galleries. In the basement are located other service rooms and an intimate room with home theater. The large wooden deck connects the house to the pool and to the leisure and coexistence annex located at the other end of the land.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti
Upper Floor Plan
Upper Floor Plan

The house takes place on only one floor, avoiding further interference in the landscape. The large Cumaru wooden platform releases the house from the land, which contributes to reducing the effects of humidity. The project also has cross ventilation systems due to the breadth of spaces and openings.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti
Section AA
Section AA
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

We prioritize the integration between exterior and interior through design decisions such as: continuity of the floor from the exterior to the interior; permeability of the closings - an element hollowed out in the style of a wooden cobogó along the facade of the entire circulation gallery that has the function of filtering the solar lighting at the same time that it generates privacy and allows cross ventilation; frames with shutters in the rooms; glass planes guaranteeing transparency and possibilities of total openings in the common area; creation of internal gardens in the accesses to the suites.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

On the other hand, contemporary solutions evoke regional and traditional ambiences and imaginations: the gable roof with clay tiles in contrast to the bold wooden structure; the volumes of the independent blocks of the roof and the resulting free spaces conform to the common areas with a direct relationship with the exterior, valuing the spatiality of the balcony, or with an indirect relationship, as is the case with the circulation gallery, protected by the Brazilian architectural element cobogó (in this case reinterpreted through a wooden weave).

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "JCA House / Bernardes Arquitetura" [Casa JCA / Bernardes Arquitetura] 28 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/960793/jca-house-bernardes-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.