We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Manuel Dublán Reurbano / PRODUCTORA

Manuel Dublán Reurbano / PRODUCTORA

© Onnis Luque© Onnis Luque© Onnis Luque© Onnis Luque+ 18

Ciudad de México, Mexico
  • Architects: PRODUCTORA
  • Area Area of this architecture project Area :  1450
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Onnis Luque
  • Lead Architect : Carlos Bedoya, Víctor Jaime, Wonne Ickx, Abel Perles
  • Collaborators : Ruy Berumen, Alejandro Ordóñez, Natalia Echeverri, Daniela Diaz, Diego Velázquez
  • Structural Engineer : Colinas del Buen
  • ​Mechanical Engineering : Taller M2
  • City : Ciudad de México
  • Country : Mexico
More SpecsLess Specs
© Onnis Luque
© Onnis Luque

Text description provided by the architects. Manuel Dublán is an apartment building with shops on the ground floor, integrated into and on top of a courtyard house from the early 20th century. The plan layout of the original house, its central staircase, high ceilings, and original blue details on columns and decorative friezes were used as a starting point for the adaptive reuse project. The project integrates seventeen new apartments in a unique way that is sensitive to the historical context, contributing to the densification and reactivation of an underrated neighbourhood in Mexico City.

© Onnis Luque
© Onnis Luque
© Onnis Luque
© Onnis Luque
© Onnis Luque
© Onnis Luque

The existing two-story house was completely restored and reused as apartments that enjoy generous heights and, in some cases, allow to accommodate lofts for sleeping. The original staircase connects these first two levels. Towards the street side, two commercial spaces are added to create an active and lively complex that contributes to the life of the city. Given that the building restores and reuses a house with a protected heritage architectural value, the project is exempt from parking requirements by city regulations and, therefore, a large parking lot for bicycles was integrated to promote the use of alternative modes of transport.

© Onnis Luque
© Onnis Luque
© Onnis Luque
© Onnis Luque

Above the historic facade, the new added floors are positioned inward to create a pedestrian-friendly urban scale, to establish a respectful dialogue between the original house and the new building, and to create large sheltered terraces. The upper floors are connected by a new sculptural staircase that floats over the central courtyard and is painted in the same blue colour that was discovered in the details of the original house. The apartments extend into the inner courtyard expanding circulation spaces to generate private outdoor areas for each unit. The spaces on the two upper floors are organized into duplex units, which connect directly to the rooftop terraces, with generous 360-degree views over the city.

© Onnis Luque
© Onnis Luque

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Tacubaya, Ciudad de México, CDMX, Mexico

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Manuel Dublán Reurbano / PRODUCTORA" [Manuel Dublán Reurbano / PRODUCTORA] 27 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/960664/manuel-dublan-reurbano-productora> ISSN 0719-8884
© Onnis Luque

墨西哥Manuel Dublán公寓 / PRODUCTORA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.