We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

The Cloudscape of Haikou / MAD Architects

The Cloudscape of Haikou / MAD Architects

© CreatAR Images© Arch-Exist© Arch-Exist© CreatAR Images+ 28

  • Principal Partners In Charge : Ma Yansong, Dang Qun, Yosuke Hayano
  • Associate In Charge : Changrui Fu
  • Design Team : Siyang Qiang, Li Shang, Feifei Sun, Dayie Wu, Alan Rodríguez Carrillo, Qilin Xie, Beatrice Bavuso
  • The Client : Haikou Tourism & Culture Investment Holding Group
  • Facades Consultants : RFR
  • Executive Architects : East China Architectural Design and Research Institute
  • Signage Design : 2x4 Beijing
  • City : Haikou
  • Country : China
More SpecsLess Specs
© CreatAR Images
© CreatAR Images

Text description provided by the architects. MAD joins this collection of pavilions with a building containing a bookstore and citizen amenities. Situated in Century Park on the shore of Haikou Bay, the project covers an area of 4,397 square meters, with a construction area of 1,380 square meters. To the south side of the pavilion are a library and reading space capable of holding 10,000 books, as well as a multi-functional audio-visual area: free and open for public use. Meanwhile, the building’s northern area features a café, public restrooms, barrier-free restrooms, showers, a nursery room, a public rest area, and a roof garden.

© Arch-Exist
© Arch-Exist

Beginning a new book is often a moment that readers cherish: a venture into the surreal or unknown and gentle removal from everyday reality. The visiting experience of the Cloudscape is similar. The architecture enables people to approach the building removed from our familiar urban reality, and begin a new journey transcending time and space. The complexity of the cave-shaped form deconstructs the space layer by layer, offering readers a weightless field to be inhabited by their imagination.

© Arch-Exist
© Arch-Exist
Plan
Plan
© CreatAR Images
© CreatAR Images

The building, quietly located between land and sea, is highly sculptural. The pavilion’s free and organic forms also allow for the creation of unique interior spaces, where walls, floors, and ceilings merge in unpredictable ways, and the boundaries between the indoors and outdoors are blurred.

© Arch-Exist
© Arch-Exist

The circular openings of the building are reminiscent of holes forged by wildlife or seas, blurring the boundary between architecture and nature. The varying sizes of the openings allow natural light into the interior and create a natural ventilation effect to cool the building in Haikou’s year-round warm climate. Through the holes, people observe the sky and sea, as if looking at a familiar world through the passage of time and space. This layering of atmospheres, and collision between people and space, creates a sense of living ritual.

© Arch-Exist
© Arch-Exist

The cascading reading area facing the sea, which connects the first and second floors, is not exclusively for reading, but also a venue for cultural exchange activities. The children's reading area is isolated from the main reading space, where skylights, holes, and niches stimulate the children's desire to explore.   

© CreatAR Images
© CreatAR Images
© CreatAR Images
© CreatAR Images
© CreatAR Images
© CreatAR Images

The structural form creates several semi-outdoor spaces and platforms, which also serve as excellent spaces for people to read and gaze at the sea. In response to the local hot climate, the gray space of the building's outer corridor is cantilevered to achieve comfortable temperatures, culminating in a sustainable, energy-saving structure. 

© CreatAR Images
© CreatAR Images

Through their pavilion, MAD champions an "anti-material" approach, avoiding the intentional expression of structure and construction, thus dissolving the inherent everyday perception of the material and allowing the spatial feeling itself to become the main subject. Here, concrete is a liquid material, characterized by its flowing, soft, and variable structural form. 

© Arch-Exist
© Arch-Exist
© Arch-Exist
© Arch-Exist

The interior and exterior of the building are cast in fair-faced concrete to create a single cohesive, flowing form. The roof and floor feature double-layered waffle slabs that support the building’s scale and large cantilever. The design development was conducted and tested using digital models. It was possible to hide all mechanical, electrical, and plumbing elements within the concrete cavity to minimize their appearance and create visual consistency. The smooth, organic aura of the pavilion is only made possible by this key integration of architecture, structure, and mechanical and electrical design.

© Arch-Exist
© Arch-Exist
© Arch-Exist
© Arch-Exist

Ma Yansong said, "Spirituality is the core value of architecture. It contributes to the humanistic atmosphere of a city. We want this building to be an urban space that people would like to make part of their daily lives. Architecture, art, humanity, and nature meet here, opening up a journey of visitors’ imaginations to explore and appreciate the meaning that different beauties bring to their lives."

© Arch-Exist
© Arch-Exist

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Haikou, Hainan, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Cloudscape of Haikou / MAD Architects" 28 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/960593/the-cloudscape-of-haikou-mad-architects> ISSN 0719-8884
© Arch-Exist

海口云洞图书馆 / MAD Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.