We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Buddha Artist's Exhibition Space and Studio, THE FIELD / TEAM_BLDG

Buddha Artist's Exhibition Space and Studio, THE FIELD / TEAM_BLDG

© Jonathan Leijonhufvud© Jonathan Leijonhufvud© Jonathan Leijonhufvud© Jonathan Leijonhufvud+ 33

More SpecsLess Specs

Background
Located in Huli District, Xiamen City, at the former site of an aluminum factory, the building was originally a public bath of the factory. In 2019, it was partially renovated after the aluminum factory was transformed into a creative office park with multiple businesses. TEAM BLDG was asked by Buddha artist Jiang Sheng, to transform the public bath into a new studio and exhibition space called ‘the field’. The Chinese name of The Field is called "Ji Le Chang", which is derived Buddhism, meaning the Western Pure Land of Ultimate Bliss or Sukhavati, but "THE FIELD" is not intended to be an isolated pure land. The owner hopes to separate the concept of "isolated and unreachable" and create an appealing spiritual place.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

Buddha residence
Unlike previous projects of TEAM BLDG, this is a space with specific purpose which is to showcase the Buddha statues of JIANGJIABAN. Therefore, the design needs to not only deliver humanity, but also create the divine and religious atmosphere. At the early times of Buddhism, there was no physical subject for people to pray to. With the rise of Mahayana Buddhism and development of craftsmanship, Buddhism stepped into the “Era of Image”. It’s a big challenge to deliver the intangible perception with the interaction between the tangible Buddha statues and the building. The design concept emerged in the initial meetings, that it should be a hidden and even invisible architecture. The building is merely an intermedium to carry the Buddha statues and contain the essence of Buddhism, to be a "residence" for Buddha in the earth.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

That said, the form of the old building is still visible. It consists of three volumes, piling up ladder-like from south to north. According to the number of storeys, the three volumes are named as Building 1, 2 and 3. There were many windows on the facade of Building 1, while the interior was divided into five independent spaces. On the east side of the Building 2, there is a big magnolia tree, and inside the building is a double-height space. On the north side, Building 3 was previously transformed into an office space with square window arrayed on the facade.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

Based on the architectural concept of "the residence of Buddha", we renovated the building from the inside out. First, we blocked up the windows on the façade of Building 1 and 2, and remove the internal walls of Building 1, to build a relatively integrated "darkroom", create a kind of inward, closed atmosphere. Inside the exhibition hall, there is a great deal of blank as well as   all in one background. Shape of the Buddha Statues stands out with the details of architectural components concealed. Afterwards, the exterior of the building was rearranged and simplified, part of the volume was built solid. The exterior of the building is painted with the same sandalwood yellow as the interior and the special texture of the wall was hand-painted. Three volumes originally with different facades now became unity with harmony. Looking from a distance, a tall magnolia tree stands in the center, shape of the building blurred under the shadow of the magnolia crown. The tangible building became subtle and restrained.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

Vessel of light
With the blanking of the architectural bodies, lights become the crucial part of the space. Xiamen is at Southeast coast of China, blessed with plenty of sunshine and rain. Large Sloping roof and small window openings are usually used in local traditional buildings. Inspired by this, 31 skylights are added on the roof, either round or square, grouped or isolated, which produces two kinds of space bright main hall and a closed dark room. And the Buddha statues are displayed accordingly.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud
sketch
sketch

The 28 circular skylights at the top of the main hall are recessed upwards, appearing as flat spots of light when the sunlight is oblique, and as dense "rain of light" when the sunlight is direct. The Buddha statues in the main hall are mainly carved from dense materials such as wood and stone, and when the light hits them, the light and shadow of the statues constantly change according to the angle of sunlight. In the dark room, a stream of light serves as a spotlight while in the double-height main hall, 28 circular skylights create a stunning ‘rain of light’.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

The one-story space connected to the south of the main hall is the “dark room”. We opened two square skylights of different sizes at the top of the dark room and a horizontal strip window at the bottom of one wall. Compared to the main hall, the light in the dark room is more diffuse and hazy, so the Buddha statues in the dark room are made of transparent materials such as glaze and jade. Under the reflection of light and shadow, the edges of the Buddha's image are blurred, sometimes resulting in a Zen state of "rainbowing". At different times of the day throughout the year, by "capturing" the light, the invisible time is also revealed. Time flows silently, elaborating the artistic conception of "eternal" and "constant" together with the Buddha statues settled here.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

Journey to the Pure Land under the Magnolia Tree
When we first surveyed the site, we were amazed by the huge magnolia tree on the east side of the building. At that time, we did not identify the tree species, but just protect the tree as much as possible during the design process to make it a landmark for the entire project. However, when the design is completed and half of the construction is finished, the magnolia tree which is the same age as the site blossomed inadvertently. We were pleasantly surprised to find that the fragrant aroma of magnolia could still be felt even indoors. After the renovation, the magnolia tree is like a dharma-vessel of the " The Field ". The simple building forms became more obscured under the cover of the dense canopy. The renovation of the windows and doors alongside the street facade enclosed the internal spaces, adding a bit of intriguing interest to the architecture.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

Guided by the magnolia tree, visitors bypass the wall and enter the exhibition hall through the revolving door under the canopy. After arriving at a low foyer, the space automatically guided the circulation into the double-height exhibition hall by the "rain of light" formed by the arrays of round skylights. There is a floor-to-ceiling windows on one side of the main hall connecting to the courtyard, blurring the boundary between indoors and outdoors as much as possible. On the south side of the main hall, four doorways lead to the one-story "dark room" that separates the light from the dark in an orderly fashion.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

In one corner of the main exhibition hall, a spiral staircase leads vertically upward to the roof terrace, where the magnolia tree is just close at hand reach, and the fragrance of leaves and flowers welcomes you. An outdoor staircase was added to a corner of the terrace to connect the Buildings 2 and 3. To improve the sense of space and transparency in the office area, we removed the thick elevator shaft walls and added a skylight at the top of the stairwell. A vertical stairwell with changing light and shadow leads down to the fashion showrooms and workshops on the first and second floors of the office building. The entire building is connected as the "magnolia tree - Buddha statues and light - roof terrace - office space - fashion showroom - magnolia tree" route, forming a cyclical circulation in and out the building. The magnolia tree guides and speaks within the circulation, which is both the start and the end of it.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

Difficulties and shortcomings
This project has been limited by construction cost and craftsmanship since the very beginning. Both we and the client agreed that we should design according to the existing site condition. Therefore, it has created a vitality of "rough" in the building and space, which is in contrast to the exquisiteness of the Buddha statue. The exterior of the building and the interior of the Buddha statue exhibition hall (most of the spaces such as ceilings, walls, etc.) use a texture paint. However, there is no suitable supplier for this texture paint in the local area. In order to achieve the final effect, the client, the constructors and us conducted repeated trials and proofing on the site. Finally, all the special textures of the outdoor and indoor walls were hand-painted by the workers. The finished texture effect makes the three buildings, which were relatively independent and with different facade languages, regain the remarkable integrity and recognition. Unfortunately, the exhibition hall was original with the same ceiling, floor and wall, which can make the light and Buddha statues in the space more prominent, but due to construction time issue, the floor was changed into dark gray emery floor that is the same as the office area.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

In addition, due to the complex urban contexts, after the completion of the building, we found many interesting "accidents": the original austere meeting room turned pink under the reflection of the red building outside the window; the simple gray window frames looked like purple under the influence of the outside environment. The client eventually decided to keep all these "accidents", he believes this is also an interpretation of the meaning of "Elysium”. Speaking of the purpose of creating the " The Field ", the client hopes to create something fundamentally, such as the visual innovation of Buddha statues. Therefore," The Field " is aiming to innovate the space, and in this way, it would be able to present some new experiences and insights in the fields of faith.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Xiamen, Fujian, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Buddha Artist's Exhibition Space and Studio, THE FIELD / TEAM_BLDG" 26 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/960341/buddha-artists-exhibition-space-and-studio-the-field-team-bldg> ISSN 0719-8884
© Jonathan Leijonhufvud

佛像艺术家工作室和展览空间,极乐场 / 间筑设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.