We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Gymnasium and Swimming Hall Vogelsang / MET Architects

Gymnasium and Swimming Hall Vogelsang / MET Architects

© Ruedi Walti© Ruedi Walti© Ruedi Walti© Ruedi Walti+ 41

More SpecsLess Specs
© Ruedi Walti
© Ruedi Walti

Text description provided by the architects. The gymnasium and swimming hall, planned by cantonal architect Hans Luder and completed in 1967, is part of the Vogelsang school complex in Basel's Wettstein district. The striking building is composed of two perpendicular halls, their ancillary areas and a former caretaker's house, which is connected to the halls by an elongated canopy.

© Ruedi Walti
© Ruedi Walti
Plan - Basement
Plan - Basement
Plan - Ground floor
Plan - Ground floor
© Ruedi Walti
© Ruedi Walti

The exposed concrete and the large oak windows are typical examples of the high-quality, functional, and durable choice of materials of this period.

© Ruedi Walti
© Ruedi Walti

New building components (insulation, fire protection, safety measures, media, and electrical systems, barrier-free access) were integrated in such a way that they fulfill today’s requirements without impairing the spatial qualities building.

© Ruedi Walti
© Ruedi Walti

All surfaces in the two gymnasiums were revised. The windows and floorings were replaced. The newly insulated roofs are clad acoustic panels. The oak-veneered wall panels were repaired and sanded. A different, finely graded shade of green and blue was chosen for each changing room to facilitate orientation.

© Ruedi Walti
© Ruedi Walti

A new elevator with doors on both sides provides wheelchair access to the basement floor and the swimming pool level. The anteroom adjacent to the swimming hall is equipped with large steps to offer seats for visitors. A picture window frames the view of the swimming hall.

© Ruedi Walti
© Ruedi Walti

The swimming pool was technically upgraded and finished with penny tiles. On the walls, white and black tiles form bold contrasts to the blue of the water. A graphic pattern on the back wall of the hall plays with the perspective and lends the pool a new identity.

© Ruedi Walti
© Ruedi Walti
Longitudinal section
Longitudinal section
© Ruedi Walti
© Ruedi Walti

The aim of the conversion was to carefully renovate the high-quality but aging building and to further develop in line with the 1960s aesthetic to create a contemporary appearance.

© Ruedi Walti
© Ruedi Walti

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Schwarzwaldallee 107, Basel, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Gymnasium and Swimming Hall Vogelsang / MET Architects" 15 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/960031/gymnasium-and-swimming-hall-vogelsang-met-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.