We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Overcast House / Office S&M

Overcast House / Office S&M

© Megan Taylor© Megan Taylor© Megan Taylor© Megan Taylor+ 25

  • Project Architect:Hugh McEwen
  • Design Team:Hugh McEwen, Catrina Stewart, Beth Bird
  • Furniture Builder:Ylber Gashi, YG Builders Ltd
  • Concrete Blocks:Mortise Concrete
  • Site Engineering:Stephen Foster Foster Structures
  • Main Contractor::Ylber Gashi YG Builders Ltd
  • Building Control:Butler and Young
  • Quantity Surveyor::SJB Projects
  • City:London
More SpecsLess Specs
© Megan Taylor
© Megan Taylor

Text description provided by the architects. Overcast House is a single-storey rear extension to a Victorian house in north London, creating a flexible ground floor space that accommodates working-from-home while reconfiguring the house to make it a home for life.

© Megan Taylor
© Megan Taylor

The project name speaks of a central strategy to bring indirect light into space and references the ‘shadow catcher’ external skin – pigmented cast concrete blocks that model shadows on the rear façade even in the absence of direct sun.

© Megan Taylor
© Megan Taylor
© Megan Taylor
© Megan Taylor

The house owners – Keiko Cummings, a Japanese personal colour consultant and graphic designer, and her husband, Alan, an academic – appointed Office S&M to enlarge their ground floor kitchen and make it suitable for use as a consultation space. The client’s passionate interest in colour and light made for a rewarding process of dialogue, experimentation and discovery for architect and client.

Axonometric diagram
Axonometric diagram

The project relocates Keiko’s studio space, which was formerly in the front of the house with a south-facing aspect. Changing sunlight and shadows made it hard to maintain colour consistency when she met her clients.

Sections
Sections

A primary requirement for the new space was constant, even light – conditions necessary for the owner to undertake colour analysis for her work. The brief for a well-lit space that would be shielded from direct sunlight was an unusual challenge. The narrow house also needed to accommodate a table seating 10 people for consultations and a ground floor shower to futureproof the home.

© Megan Taylor
© Megan Taylor

The architects’ response has been to make use of north light in the new extension. Carefully shaped rooflights shield the windows from direct sun, while a flat rooflight deeper in plan is protected by the existing house. These sawtooth rooflights are more commonly used in art galleries and old factories than homes, letting in even north light throughout the day, rather than direct sunlight which changes colour drastically. The arrangement allowed the architects to carefully control the lighting conditions inside.

© Megan Taylor
© Megan Taylor

The extension is constructed in timber, which has a much lower embodied carbon than a brick or blockwork inner skin and creates the thinnest structure possible. It is clad in an external skin of bespoke pigmented scalloped concrete blocks developed by Office S&M with Mortise Concrete. This creates a more modulated elevation than would be achieved with ubiquitous brick. A complementary green downpipe theatrically celebrates the exit of rainwater from the roof.

© Megan Taylor
© Megan Taylor

The route from the hall entrance to the consultation space was a key consideration. It has been designed so that the signs of everyday life (shower room, toilet and kitchen cupboards) can be concealed from view; when clients attend consultations, they enter a serene studio space. The diagonal orientation of floor planks draws guests into the space, and the sharp angle of the toilet wall – a space saving strategy – echoes the angular shape of the rooflights in section.

© Megan Taylor
© Megan Taylor

Inside, gold leaf evens out and warms up the north light and incoming light, and it is combined with a palette of ‘trending’ colours. Neo-Mint (Pantone colour of 2020) is used to soften the industrial quality of the steel beams, which now function as a display for a Victorian glassware collection; and colour blocking in tiles of Millennial Pink (Pantone colour of 2018) visually enlarges the small bathroom.

© Megan Taylor
© Megan Taylor

An exploratory colour selection has resulted in an effective workspace, expansive kitchen and a new convivial space for entertaining; all glowing with gentle shadowless light. The project was completed during the Covid-19 pandemic and has accommodated a variety of activities, including daily rituals like yoga, effectively demonstrating its adaptability.

© Megan Taylor
© Megan Taylor

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Overcast House / Office S&M" 02 Apr 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/959497/overcast-house-office-s-and-m> ISSN 0719-8884
© Megan Taylor

Overcast 住宅加建,光影游戏 / Office S&M

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.