We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Code Bothy Brick Shelter / Piercy&Company + Material Architecture Lab

Code Bothy Brick Shelter / Piercy&Company + Material Architecture Lab

© Naaro© Naaro© Naaro© Naaro+ 13

  • Design Team : Guan Lee, Daniel Widrig, Adam Holloway
  • Structural Engineer : Tim Lucas
  • Main Contractor : David Hussey
  • Landscape : Andy Grant
  • Site Manager : Nigel Tucker
  • Chief Bricklayer : David Hussey
  • Bricklaying Team : Kevin Rouff, Paco Bockelmann, Jianbin Sun
  • Bricks : Petersen Tegl
  • City : Lacey Green
  • Country : United Kingdom
More SpecsLess Specs
© Naaro
© Naaro

Text description provided by the architects. Code-Bothy is an experimental digitally designed brick shelter, hand-built using an AR headset at Grymsdyke Farm in Buckinghamshire. The product of collaborative research by Material Architecture Lab (The Bartlett) and architects Piercy&Company, Code-Bothy merges digital technologies with traditional bricklaying, offering a future vision of opportunity rather than obsolescence for this age-old craft. The structure itself is based on a bothy - a basic shelter in remote areas left open for anyone to use. Whereas a traditional bothy has very simple geometries, the Code-Bothy team used parametric modelling to generate a highly complex structure.

© Naaro
© Naaro

Wearing an AR (augmented reality) headset displaying information from the 3D model, the bricklayer, often working against intuition, was able to successfully construct the complex form. The project oscillated between the digital and manual throughout design and construction. Early concepts were hand sketched, capturing a sense of enclosure within the landscape and aligning the orientation of the openings for maximum sun penetration through the overhead oculus.

© Naaro
© Naaro

The concept was then parametrically modelled. Each brick was set at a unique angle, without repetition. The rotation of the bricks was parametrically differentiated with code, to allow for the overall sculpting of the form. On the bottom layer, the bricks are set at 45 degrees to one another; that geometrical relationship gradually shifts so that the bricks are parallel to one another at the top.

© Naaro
© Naaro

During construction, the bricklayers wore the AR headset and progressively ‘turned on’ each layer of bricks, placing real bricks where the Hololens display showed virtual ones. The space for mortar is accounted for in the model simply as a gap between the bricks, one of many aspects where the skills of the bricklayer are indispensable. This project acknowledges the social and economic implications of technological change, but proposes that this human-computer interface can offer both a new language for brick architecture but also a future for the bricklaying trade.

© Naaro
© Naaro

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Lacey Green, Princes Risborough HP27 0RB, United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Code Bothy Brick Shelter / Piercy&Company + Material Architecture Lab" 26 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/959137/code-bothy-brick-shelter-piercy-and-company-plus-material-architecture-lab> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.