We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Stadhoudershof Apartments / stats architecten

Stadhoudershof Apartments / stats architecten

© DigiDaan© DigiDaan© DigiDaan© DigiDaan+ 24

  • Architects: stats architecten
  • Area Area of this architecture project Area:  1200
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  DigiDaan
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Aluprof, AMG, Ekosiet, Mato, STEEN, Velux, Viets Constructie
  • Lead Architect: Ralph van de Donk
  • Project Manager:Henk Magrijn
  • Assistant Designers:Pieter van Hall, Michiel Bosch, Ruben Merkx
  • Construction Team:Bouwadviesbureau van der Ven B.V.
  • Project Management:Uvago B.V.
  • Main Contractor::Bouw- en Aannemingsbedrijf Zoeteman B.V.
  • City:Schiedam
More SpecsLess Specs
© DigiDaan
© DigiDaan

Text description provided by the architects. In 2007 almost half of this national monument went up in flames: a twin complex of gin distilleries dating from 1870. The Mercurius distillery was preserved in the fire, but all that remained of the Neptune was the façade. The Stadhoudershof project transforms the former industrial complex into a beautiful residential environment, where old and new meet and enrich each other.

© DigiDaan
© DigiDaan
© DigiDaan
© DigiDaan

In the new layout the gateway of the former distillery once again serves as the main entrance, but now for a small apartment complex with six spacious loft apartments. The entrance leads to a wedge-shaped atrium around which the apartments are situated, with a glass pitched roof that mirrors the old roofline of the Neptune. This intermediate space is created by shifting and turning the new building in relation to the original building.

© DigiDaan
© DigiDaan
Section
Section
© DigiDaan
© DigiDaan

The centerpiece of the green winter garden is the curved staircase and gallery, supported in part by an original cast-iron column that survived the fire. The surrounding facades each have their own character and rich materialization, a method by which the layers of time remain legible. 

© DigiDaan
© DigiDaan

The new Stadhoudershof building redesigns the meeting of the Westerkade and the Stadhouderslaan and connects the two spatial structures into a logical and expressive whole. The architecture consists of a playful framework of white bands and columns, with large areas of brickwork and large openings in the facade. The lively composition of open and closed parts of the new building and the rich elaboration of the facades is inspired by the adjacent historical architecture.

© DigiDaan
© DigiDaan
First floor plan
First floor plan
© DigiDaan
© DigiDaan

The building forms the final piece in the joining together of historically grown structures and different architectural languages. It fuses the various architectural languages into a clear entity, but also clearly has its own and contemporary characteristics.

© DigiDaan
© DigiDaan

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Schiedam, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Stadhoudershof Apartments / stats architecten" 23 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/958975/stadhoudershof-apartments-stats-architecten> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.