We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Bagattenstraat House / NU architectuuratelier

Bagattenstraat House / NU architectuuratelier

© Stijn Bollaert© Stijn Bollaert© Stijn Bollaert© Stijn Bollaert+ 27

Ghent, Belgium
  • Design : Freek Dendooven, Marie Bemelmans
  • Stability Engineer : Jan Hoste
  • Techniques : HP Engineers
  • Garden : Atelier Arne Deruyter
  • Floors : Hofman Polijstwerken
  • Painting : Yvan Martens
  • Metal : DVD-Metaal
  • Sanitary : Lieven Deneckere
  • Electricity : Karl Taelman
  • City : Ghent
  • Country : Belgium
More SpecsLess Specs
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Text description provided by the architects. This house, located in the city of Ghent, was developed in order to provide a generous and spacious family home on a very narrow plot.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

The various residential functions are stacked in split levels around a central staircase. This strengthens the relationship between the various compact residential functions and creates a unique spatiality, turning the house into a collection of linked spaces.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
Section
Section
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

The layout of the house was completely reversed by placing the living areas upstairs and the sleeping areas below. Compensating for the limited surface area of the house is the beautiful city view. On the ground floor, facing the street is a multi-purpose reception room that is connected to an inner courtyard. Behind this courtyard is an office/studio space which is situated across two levels.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

This ground-level configuration ensures that the connection to the street is kept alive despite the fact that the house is organised upside down. There is one window in the sidewall in the kitchen. This window welcomes in the midday sun and ensures a view of the adjacent city archive building. In addition to the central staircase, there is a lift in the facade area. The house has a simple structure, that is readable in the interior finish. The facade finish comprises stainless steel corrugated sheets and a concrete plinth with a similar wavy surface.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Bagattenstraat House / NU architectuuratelier" 13 Apr 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/958811/bagattenstraat-house-nu-architectuuratelier> ISSN 0719-8884
© Stijn Bollaert

Bagattenstraat 住宅 / NU architectuuratelier

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.