We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

RK_FLAT / Be-Fun Design + Yusuke Matsumoto architects

RK_FLAT / Be-Fun Design + Yusuke Matsumoto architects

© Hiroyuki Hirai© Hiroyuki Hirai© Hiroyuki Hirai© Hiroyuki Hirai+ 22

  • Area Area of this architecture project Area:  201
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Hiroyuki Hirai
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Vector Foiltec, Chiyoda ute, KMEW, Panasonic, Sankyo Tateyama, Sanwa Company
  • Lead Architects: Tsuyoshi Shindo, Yusuke Matsumoto, Yuki Nakano
More SpecsLess Specs
© Hiroyuki Hirai
© Hiroyuki Hirai

Text description provided by the architects. This is a 4-dwelling unit apartment of a wooden frame house in Ookayama, Meguro-ku. We aimed the apartment so that the people who live in this apartment and has a great deal of personality can coexist and communicate and the way of being like that will spread out to the community.

© Hiroyuki Hirai
© Hiroyuki Hirai
Plan - First floor
Plan - First floor
© Hiroyuki Hirai
© Hiroyuki Hirai

Seeking for the possibility of distance from the district and diversity way of living, we focused on the external elements such as the terraces, gardens, outer walls and studied on how to open and close the building. We plan to arrange terraces on the entire site including the building so that one’s living can be expand inside and outside continuously.

Elevation - South
Elevation - South
© Hiroyuki Hirai
© Hiroyuki Hirai

In addition, each dwelling unit is planned in a different format (1 room, courthouse, laminated format, etc.) to accommodate various lifestyles. The building structure has an RC high foundation provided on the first floor as an external element (adjacent land external fence, concrete block fence, etc.), and a wooden frame one-story building placed upon it.

© Hiroyuki Hirai
© Hiroyuki Hirai

The RC high foundation withstand the horizontal force and makes it possible to reduce the structural load on the outer circumference and provide a wide opening. By actively incorporating the garden and surrounding environment (adjacent land and streets), people can feel the things outside closer.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "RK_FLAT / Be-Fun Design + Yusuke Matsumoto architects" 17 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/958689/rk-flat-be-fun-design-plus-yusuke-matsumoto-architects> ISSN 0719-8884
© Hiroyuki Hirai

东京 RK_FLAT公寓 / Be-Fun Design + 松本悠介建筑设计事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.