We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

KB Building / HofmanDujardin + Schipper Bosch

KB Building / HofmanDujardin + Schipper Bosch

© Matthijs van Roon© Matthijs van Roon© Matthijs van Roon© Matthijs van Roon+ 25

  • Fixed Furniture:Dokter interieurbouw
  • Installations Consultancy:Huisman & van Muijen, JBTECH
  • Main Contractor::Karbouw
  • City:Arnhem
More SpecsLess Specs
© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon

Text description provided by the architects. A former nylon factory is completely transformed into a unique office. A new framework of steel platforms is hung from the existing concrete structure. Vision and design complement each other in this co-creation of HofmanDujardin and Schipper Bosch, situated on the cleantech campus Industriepark Kleefse Waard in Arnhem, Netherlands. The plan builds upon existing qualities and combines extra floor space with a clear routing, transforming the KB building into a dynamic office space.

© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon

In the former production hall, huge industrial boilers were placed on a heavily raised floor. After the removal of the boilers, the almost sacred beauty of the space was revealed. This light and spacious hall is in strong contrast with the ground floor and basement, which due to their concrete structure have a much heavier character. A new timber staircase now connects these two worlds and forms the starting point of a new central route connecting all new floors.

© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon

Three-dimensional composition. The new floors hang in the open space as an elaborate three-dimensional composition. These new platforms create diverse working spaces with specific qualities. Each place is connected to other spaces and simultaneously offers groundedness. By keeping the central access free from construction, the spaciousness of the building is maintained.

© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon

The new floors are constructed as light as possible, with open lattice girders in between the existing columns. The floor slabs with integrated ceiling panels are laid on top. As a result, the design not only continues the visual spaciousness, it also allows the transformation to be adapted or even reverted in the future. Thereby ensuring the structure's flexibility to future needs.

Diagram
Diagram
Section
Section

Dynamic office. Next to the main entrance, a long bar element stretches out and doubles as a reception. The ground floor also features multiple meeting rooms and a restaurant. A big new void with a grandstand staircase allows daylight to enter the souterrain. The staircase doubles as a big presentation and event space. To stimulate movement, the elevator is hidden in a black volume that penetrates all floors.

© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon

Besides the bigger gestures, the furnishing carefully accommodates space for collaboration and places for concentration. The plan is based on a progression in privacy levels: pantries and lounges are closest to the central staircase, whereas workstations are concentrated at the ends of the platforms. The first floor features a concentration jungle in which employees can work in between luscious planting. The colors and materials add to the existing concrete with a warm-grey base tone and complementary colors in the meeting rooms.

© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon

Cleantech campus. KB building is part of cleantech campus Industriepark Kleefse Waard in Arnhem, Netherlands. This sustainable business park is developed by Schipper Bosch to house, facilitate and connect business in the energy sector. The building is connected to a local energy plant which runs on local waste water, energy and waste products. To keep a certain unity on the campus, all façade renovations of the district are designed by Schipper Bosch.

© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Westervoortsedijk 73, 6827 AV Arnhem, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "KB Building / HofmanDujardin + Schipper Bosch" 16 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/958549/kb-building-hofmandujardin-plus-schipper-bosch> ISSN 0719-8884
© Matthijs van Roon

荷兰工厂改造办公室,KB大楼 / HofmanDujardin + Schipper Bosch

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.