We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Zet MINAMIAOYAMA / Torafu Architects

Zet MINAMIAOYAMA / Torafu Architects

© Taichi Ano© Taichi Ano© Taichi Ano© Taichi Ano+ 15

  • Architects: Torafu Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  445
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Taichi Ano
  • Design Cooperation:Quality
  • Business Owner:Kawata Construction
  • Construction:Kawata Construction
  • City:Minato City
  • Country:Japan
More SpecsLess Specs
© Taichi Ano
© Taichi Ano

Text description provided by the architects. A construction plan of a building for rent, which is located in the quiet area behind Aoyama street, in Minami Aoyama, Tokyo. The rectangular building is situated in a 175m2 corner lot. It has two underground levels and two aboveground floors, two entrances utilizing height difference, and enough area to accommodate four tenants.

© Taichi Ano
© Taichi Ano

While making a presence as a landmark to the building, the impression of the space was created to be neutral enough to welcome tenants with a variety of styles and from a variety of industries. Generally, the size of the floor area is key to the evaluation of a building for rent, for this building, vast high-ceilings spaces filled with plenty of natural light gives another criterion to evaluate the value of the building aside from just floor area.

© Taichi Ano
© Taichi Ano

The front side facing the busy street has large openings utilizing 4m-high ceilings, and the side facing the alley has small windows creating an illusion that makes people misunderstand the number of floors in the building. Among the houses and shops with the same height, the facade highlights a gap in the sense of scale. The large and small windows function well corresponding to the styles and industries of the tenants, they function as display windows by bringing the inside atmosphere to the outside, and they also function as window seats in restaurants.

© Taichi Ano
© Taichi Ano

The platform generated from height difference turns to be a bench in front of the large window on the first floor. The seat connects the building to the public. The windows capture the scenes of people walking down the street and sky cut into the large frame even though the building is located in the very center of a big city. The smooth concrete finished mold around the windows, contrasted with the rough exterior wall of washing-finished concrete and the interior lauan form concrete wall, enhances the function of framing

© Taichi Ano
© Taichi Ano

The renovation-like method, which follows an image of cutting out the openings to an existing body, is simple, but it draws in the ever-changing light, providing a vibrant expression to the RC building.

© Taichi Ano
© Taichi Ano

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Minamiaoyama, Minato City, Tokyo 107-0062, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Zet MINAMIAOYAMA / Torafu Architects" 12 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/958399/zet-minamiaoyama-torafu-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.