We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Luxembourg National Library / Bolles + Wilson + WW+ architektur + management

Luxembourg National Library / Bolles + Wilson + WW+ architektur + management

© Christian Richters© Christian Richters© Christian Richters© Christian Richters+ 29

  • Project Management:Axel Kempers, Manfred Kieler
  • Specification, Site Supervision:Jean Luc Wagner, Jörg Weber, Alexander Frank
  • Structural Engineering:Schroeder & Associés
  • Building Services:Felgen & Associés Engineering SA
  • Acoustic:Akustik - Ingenieurüro Moll GmbH
  • Fire Protection:hhpberlin _ Ingenieure für Brandschutz GmbH
  • Signage:L2M3 Kommunikationsdesign GmbH
  • Country:Luxembourg
More SpecsLess Specs
© Christian Richters
© Christian Richters

Text description provided by the architects. The task of the Patrimonial and Universal Library is the housing and protection of Cultural and Intellectual Texts - a foundation stone of the intellectual community. For the BnL a compact, energy-efficient building volume houses a wide range of functional entities. A transparent imposing, but at the same time inviting, facade fronts onto the Avenue John F. Kennedy. Internal functions unfold sequentially from this entrance gesture; Foyer +, Café (with upper-level Conference + seminar rooms), next to the Reading Room – a landscape of terraced workstations and bookshelves.

© Christian Richters
© Christian Richters

The principal building block is located deep within the building, a central and compact archive over five levels. This secure core is encased by public spaces and forms a plateau on top of which the largest bookshelf area and reading-deck are found. The principle facade material is large format red pre-cast concrete panels - a patchwork due to a variety of surface treatments (water/sand-jetting, acid washing).

© Christian Richters
© Christian Richters
Plan
Plan
© Christian Richters
© Christian Richters

The architectural intention is homogeneity, a material unity of the overall building volume, with an undercurrent of surface articulation. The archive plateau is encased in a bastion-like wrapping of stone-filled Gabion cages. Planning prioritized energy efficiency; technical installations take second place in favour of an activating of the building's thermal mass to engender a sustainable interior climate.

© Christian Richters
© Christian Richters

Geothermal heat pumps are installed below the foundation plate and on the roof photovoltaic panels. Interior materials were chosen for their thermally absorbing capacity to allow night-purging, an activating of the building mass to dampen temperature extremes. The cradle-to-cradle principle was wherever possible the referent in choosing materials. The wide-span roof structure in laminated timber is, via air circulation within the roof layer, also thermally activated.

© Christian Richters
© Christian Richters

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Luxembourg

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Luxembourg National Library / Bolles + Wilson + WW+ architektur + management" 11 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/958382/luxembourg-national-library-bolles-plus-wilson-plus-ww-plus-architektur-plus-management> ISSN 0719-8884
© Christian Richters

卢森堡国家图书馆 / Bolles + Wilson + WW+ architektur + management

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.